28 / 04 / 2024

Çiftçiler tedirgin! Hasat başladı ama fiyatlar seçim sonrasına kaldı!

Çiftçiler tedirgin! Hasat başladı ama fiyatlar seçim sonrasına kaldı!

Önceki sezon 19.8 milyon tonluk rekolteye ulaşan buğdayda hasat başladı. TMO’nun fiyat açıklaması ise 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimleri sonrasına kaldı. Ürünün elinde kalacağını düşünen çiftçi, zarar edeceği düşüncesiyle tedirgin.



6 Şubat’ta deprem felaketinin vurduğu tarım arazilerinde tüm zorluklara karşın başlayan hasat, seçimler yüzünden ertelenen fiyat engeline takıldı. Küresel çapta Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında kritik ve stratejik bir ürün durumuna gelen buğdayda, Türkiye’nin güney bölgelerinde hasat başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Buna karşın, (TMO) fiyat açıklamaması ve depoların da zarar görmesi nedeni ile üretici ‘tüccarın insafına kaldık' mesajını verdi. TMO'nun alım fiyatını paylaşmasını bekleyen çiftçinin hasada başladığını ifade eden Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, fiyat konusunda belirsizlik yüzünden tüccarın çiftçinin elinden ucuza ürün almaya çalıştığını belirtti.

Çiftçiler tedirgin! Hasat başladı ama fiyatlar seçim sonrasına kaldı!

BEKLENTİ 10.500 TL

“Aldığım bir duyuma göre bazı tüccarlar 4.5 liraya tarladan almak istiyorlar. Geçen yıl bu buğdayı ton başına 6.500 ve bin lira primle 7.500 liradan sattık. Her şeyin fiyatı katlandı. Fakat kimin kime gücü yeterse. Olan bize oluyor” diyen Okay, bir diğer problemin de depolama olduğunu söyledi. Hatay başta olmak üzere depoların depremde hasar aldığını bildiren Okay, “Tarlada buğday var. Hasat ediyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Seçim sonrası fiyat açıklanması için çok geç” şeklinde konuştu.

İşte detaylar...


Geri Dön