13 / 05 / 2024

Çiftçiler tedirgin! Hasat başladı ama fiyatlar seçim sonrasına kaldı!

Çiftçiler tedirgin! Hasat başladı ama fiyatlar seçim sonrasına kaldı!

Önceki sezon 19.8 milyon tonluk rekolteye ulaşan buğdayda hasat başladı. TMO’nun fiyat açıklaması ise 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimleri sonrasına kaldı. Ürünün elinde kalacağını düşünen çiftçi, zarar edeceği düşüncesiyle tedirgin.



Bu sende tarlada verimin iyi olduğunu ve dekar başına 650 kilogram dolaylarında bir mahsul öngördüklerini söyleyen Muzaffer Okay, fiyat beklentilerinin ise ton başına 10 bin 500 TL olduğunu ifade etti. Maliyetlerinin yüzde 50'nin üzerinde yükseldiğini ve çiftçinin yüksek maliyet ile ekim yaptığının altını çizen Okay, tahıl koridoru anlaşmasıyla beraber gelmesi öngörülen mahsulün de iç pazarda çiftçi bakımından talep ve fiyat mağduriyeti yarattığını söyledi.

Çiftçiler tedirgin! Hasat başladı ama fiyatlar seçim sonrasına kaldı!

TMO FİYAT VE DEPO İÇİN DEVREYE GİRMELİ

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Kadınhanı Bölgesi Ziraat Odası Başkanı Arafa Soydan, fiyat yüzünden üreticinin tedirgin olduğunu bildirdi. Kendi bölgelerinde şu an için hasadın başlamadığını fakat çiftçinin önünü görmek için rakam beklediğini vurgulayan Soydan, “2023’te insanların beklentisi buğdayda ton başına 9-10 bin TL, arpada 7-8 bin TL olarak gerçekleşti. Bu ay sonuna kadar rakım açıklanması gerekiyor. Afet bölgesinde depolar zarar gördü. Tüccar malı stoklayamaz. Fakat alım yapıp başka bölgelere sevk edebilir. Ancak TMO stok yapabilir. Burada TMO'nun devreye girmesi gerekiyor. 2023’te bizim bölgede yağışlar çok iyi. Fakat yer yer bölgelerde sel ve dolu felaketleri oldu. Dekar başına 500-600 kilo arasında ürün alınabilir” ifadelerini kullandı.

BİM’de mutfağını yenilemek isteyenler için fiyatlar dibi gördü! Ankastrede siyah set 4.500 TL, beyaz set 4700 TL...

İŞKUR’dan sürpriz duyuru! Türkiye genelinde tam 1250 personel alımı yapılacak!

Bu para sadece Yapı Kredi müşterilerinin hesabına yatacak! Hemen başvurup paranızı alın!


Geri Dön