29 / 06 / 2024

Çiftçilerden buğday fiyatlarına güncelleme talebi! Girdiler yüzde 50 arttı, bu rakam yetersiz!

Çiftçilerden buğday fiyatlarına güncelleme talebi! Girdiler yüzde 50 arttı, bu rakam yetersiz!

TMO’nun makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için 9 bin 250 ve arpa için 7 bin 250 lira ödeme yapacağını duyurması, üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Çiftçiler ve üretici temsilcileri, kararın gözden geçirilerek güncellenmesini talep ediyor. 



Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 yılı hububat alım fiyatlarını geçtiğimiz hafta tek tek duyurdu. Buna göre TMO makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeyecek. 

Tüm yurtta açıklanan fiyata tepki gösteren sektör temsilcileri, en kısa zamanda bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini belirtirken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da buğday alım fiyatının güncellenmesini talep etti. 

Ekonomimcom'dan Fikri Cinokur, Eray Şen, Mehmet Nabi Batuk ve Abdullah Sönmez'in haberine göre; Bayraktar, fiyatın, birlik tarafından kilogram başına 10 lira 87 kuruş olarak tespit edilen buğday maliyetine eşdeğer seviyede, prim dahil kilo başına 11 TL şeklinde açıklandığını belirtti.

Çiftçilerden buğday fiyatlarına güncelleme talebi! Girdiler yüzde 50 arttı, bu rakam yetersiz!

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bu yıl ki alım fiyatı, geçen yıl prim dahil açıklanan kilo başına 9 lira 25 kuruş olan fiyatın sadece yüzde 18,9 üzerinde gerçekleşti. Buğday hasadının başladığı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekmeklik buğdayda piyasa fiyatları 9 lira 85 kuruş seviyelerinde. Açıklanan düşük alım fiyatı, ülke genelinde hasadın artması ile şu an piyasada oluşan fiyatların gerilemesine neden olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Bayraktar, buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğine, revize edilmezse, bu yıl çiftçilerin buğdaydan ailesinin geçimini sağlayacak geliri elde edemeyeceğine ve üretimden kaçacağına dikkat çekti. 

Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu da geçen yıldan bu yana üretimde kullanılan mazotta yüzde 109 fiyat artışı olduğunu söyledi ve "Gübre ve işçilik maliyetleri %50-60 arasında yükseldi. Enfl asyonun yüzde 75 olduğu yerde açıklanan bu fiyatlar çiftçinin başına giyotini düşürmektir" dedi. 

Çiftçilerden buğday fiyatlarına güncelleme talebi! Girdiler yüzde 50 arttı, bu rakam yetersiz!

Buğdayın Chicago borsasında işlem gören vadeli kontratları, Türkiye'nin geçtiğimiz hafta buğday ithalatını durduracağını açıklamasının Karadeniz'den yapılan sevkiyata ilişkin talep endişelerini tetiklemesiyle, kayıplarını artırarak beş haftanın en düşük seviyesine düştü. 

Singapur'da bulunan bir tahıl işlemcisi,  "Türkiye'nin ülke içindeki buğday arzı yüksek miktarda. Türkiye'nin (buğday ithalatını durdurma) kararı Karadeniz bölgesinden gerçekleşen ihracatta doğrudan etkili olacak" diye konuştu. 

Chicago borsasında en yüksek işlem hacmine sahip olan buğday vadeli kontratları Cuma günü 6,18 dolar/bushel yani 227,1 dolar/ton ile 6 Mayıs'tan bu güne en düşük seviyesini gördükten sonra bugün yüzde 0,4 düşüşle 6,24 dolar/bushel yani 229,3 dolar/ton civarında seyrediyor. 

Ev sahibi kiracı sorunu nasıl çözülür? 

Deprem erken uyarı sisteminin kullanımında ilk adım atıldı!

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 51 ildeki 865 arsayı satıyor! Peşine yüzde 20 indirim ya da 24 ay vade seçeneğiyle!


Geri Dön