29 / 06 / 2024

Deprem erken uyarı sisteminin kullanımında ilk adım atıldı!

Deprem erken uyarı sisteminin kullanımında ilk adım atıldı!

Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin Türkiye’de kullanımı ve kullanılması durumunda yol haritasının belirlenmesi adına 10 üniversiteden alanında uzman akademisyenlerin katımıyla ilk adım atıldı.



Maddi manevi çok büyük kayıplar vermemize neden olan deprem etkilerinin azaltılması adına Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin Türkiye’de kullanımı ve kullanılması durumunda yol haritasının belirlenmesi adına 10 üniversiteden alanında uzman deprem bilimci, afet yönetimi uzmanı, sosyolog, psikolog, hukuk insanı gibi farklı disiplinlerden oluşan akademisyenlerin katılımıyla Türkiye’de Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin Kurulumu ve Vatandaşa Sinyal Verilmesi Projesi Akademik Danışmanlık Kurulu oluşturuldu.

DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİNDE BİR İLK!

10 üniversiteden alanında uzman deprem bilimci, afet yönetimi uzmanı, sosyolog, psikolog, hukuk insanı gibi farklı disiplinlerden oluşan akademisyenlerin katılımıyla Türkiye’de Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin Kurulumu ve Vatandaşa Sinyal Verilmesi Projesi Akademik Danışmanlık Kurulu oluşturuldu ve böylece ilk adım atılmış olundu.

 Deprem erken uyarı sisteminin kullanımında ilk adım atıldı!

ÖZEL VE KAMU SEKTÖRÜ BİR ARADA!

Eş zamanlı olarak Bilim Kurulunun yaptığı çalışmaların çıktılarının uygulanabilirliği ve geliştirilmesi amacıyla bakanlıklar, kamu, STK ve özel sektör temsilcilerinden oluşan bir İstişare Kurulu da oluşturuldu. Kurulların bu hafta ilk toplantısı Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ERKEN UYARI SİSTEMİ EDİS! 

Deprem erken uyarı sistemi Edis bina ve iş yerlerinden sonra şimdi de cep telefonları üzerinden de hizmete sunulacak. EDIS'in erken uyarı süresi, bulunduğunuz bölgeye ve depremin derinliğine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, EDIS, depremin yıkıcı sarsıntısı (S dalgası) size ulaşmadan önce bir uyarı gönderecek. 

Her bölgenin jeolojik yapısı ve deprem riski farklı olduğu için, uyarı süreleri coğrafi konumdan etkilenebilir.

Örneğin, deprem merkezine daha yakın olan bölgeler, uyarıyı daha erken alabilirken, daha uzak bölgeler için süre biraz daha uzun olabilir. Bununla birlikte depremin merkezine uzaklığına göre saniyeler hatta bazı bölgelerde dakikalara kadar çıkabiliyor. Sistemi kullanmak için internetin olması yeterli olmakta. 

Deprem erken uyarı sistemi bina ve iş yerlerinden sonra cep telefonlarına geliyor!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıkladı! Depremler neden arttı? 

Ünlü profesörden 9 il için çarpıcı uyarı: '7.5 şiddetinde deprem olabilir'

Geri Dön