26 / 06 / 2024

Ev sahibi kiracı sorunu nasıl çözülür? 

Ev sahibi kiracı sorunu nasıl çözülür? 

Hem son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira fiyatlarındaki artışlar hem mülk sahiplerinin kiraları artırması hem de kiracıların kiraları ödeyememesi gibi sebepler ev sahibi kiracı sorununu giderek daha da büyütüyor.



Son zamanların en çok konuşulan konuları arasında yer alan kira artışları, özellikle büyük kentlerde yaşayanları ve düşük gelirli aileleri olumsuz şekilde etkiliyor.

Mülk sahipleri, kira artışlarını enflasyon ve artan maliyetler sebebiyle savunurken, kiracılar da kira artışlarının fahiş olduğunu ve karşılayamadıklarını belirtiyor.

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kira artışları sebebiyle son dönemlerde pek çok şehirde kiracı ev sahibi anlaşmazlıkları yaşandı. Bazı mülk sahipleri, kiracıları konutlarından çıkarmak için dava açarken, bazı kiracılar da ev sahiplerini adalete şikayet etti.

Kiracı konut sahibi sorununa çözüm bulmak için çeşitli öneriler getirildi. Bunlardan bazıları şu şekilde:

-Kira artışının sınırlandırılması. Konut kiralarının kira artışlarında yüzde 25 sınırı konuldu ve bunun süresi de temmuz ayı itibarıyla sona erecek.

-Kiracılara devlet desteği verilmesi.

-Yeni konutların yapılması.

-Kiracılar ve ev sahiplerinin daha iyi bir şekilde korunması.

Ev sahibi kiracı sorunu nasıl çözülür? 

Yeni Mesaj'dan Ahmet Haydar Tarhanlı imzalı habere göre kiracı mülk sahibi sorununun çözümü için henüz kesin bir çözüm bulunamadı. Fakat söz konusu bu sorunun çözümü, ülkemizde vatandaşların barınma sorunun çözülmesi ve konut piyasasının sağlıklı bir şekilde gelişmesi için oldukça önem taşıyor.

Kiralarda yüzde 25 sınırlarının kaldırılması, uygulamanın başlamasından bu yana en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Söz konusu bu sınırın kaldırılmasının hem kiracılar hem de ev sahipleri üzerinde önemli etkileri olacak.

Kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılması, kiracılar için kira artışlarının daha yüksek olması anlamı taşıyacak. Bu, özellikle büyük kentlerde yaşayan ve düşük gelirli aileler için bir sorun olacak. Kira artışları sebebiyle kiracılar, geçimlerini sağlamakta zorlanabilir ve hatta evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılması, konut sahipleri için kira gelirlerinin artması anlamı taşıyacak.. Bu, özellikle konut yatırımı yapan konut sahipleri için yararlı olacak. Fakat kira artışları sebebiyle ev sahipleri de kiracılarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Sınırın kaldırılması, konut piyasasını da derinden etkileyecek. Kira artışları sebebiyle konut talebi azalabilir ve konut fiyatları düşebilir. Bu, konut yatırımı yapanlar için bir kayıp anlamına gelebilir.

Bu sınırın kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda bir karar vermeden önce, bu etkilerin dikkatlice değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kirada yüzde 25 sınırının kaldırılması, kısa vadede ev sahiplerine fayda sağlayacak gibi görünse de, uzun vadede konut piyasasına zarar verebilir. Kira artışları nedeniyle kiracılar geçimlerini sağlamakta zorlanabilir ve hatta evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Söz konusu bu durum, sosyal sorunlara yol açabilir ve konut piyasasının istikrarını da bozabilir.

Çözüm olarak hükümetin yapması gereken, kiracıyı da, mülk sahibini de mağdur etmeyecek bir projeyi hayata geçirmek. Geçici olarak şu yapılabilir: Kira artışlarında yüzde 25 sınırı uygulaması sürdürülür ve mülk sahiplerinin mağdur olmaması için enflasyonla yüzde 25 sınırı arasındaki farkı devlet karşılar. Kalıcı bir çözüm için de enflasyonu düşürecek politikaları hayata geçirmek gerekir.

 

Deprem erken uyarı sisteminin kullanımında ilk adım atıldı!

Sürdürülebilir inşaatın yolu çelik yapılardan geçiyor!

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 51 ildeki 865 arsayı satıyor! Peşine yüzde 20 indirim ya da 24 ay vade seçeneğiyle!


Geri Dön