Kent Haberleri

Çiftçilere şok! Mazot ve gübre desteği hesaplara yattı mı 2022? Mazot gübre desteği ne zaman ödenecek? Şimdi bakın!

Mazot gübre desteği ödeme tarihleri için dikkatler Aralık ayına odaklandı. Çiftçi kayıt sistemine kayıt olanlar mazot gübre desteği ile tarımsal destek ödemelerini banka hesaplarından alabiliyor. İşte 2022 mazot ve gübre desteği ödemeleri... Mazot ve gübre desteği ödemelerinin gerçekleştirileceği tarih, binlerce çiftçi tarafından merakla araştırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca çiftçilere devlet tarafından verilen mazot ve gübre desteği ödeme tarihi, 2023 Mart'tan 6 ay öne çekilmişti. Mazot ve gübre desteği ödemelerinin gerçekleştirileceği tarih, binlerce çiftçi tarafından merakla araştırılıyor. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, mazot ve gübre desteği ödemeleri ile dikkat çeken açıklamalarda bulunmuş ve Mart 2023'te ödenmesi planlanan desteğin 6 ay öne çekildiğini belirtmişti.

Tohum, hububat, mazot, gübre, toprak analizi ve kırsal kalkınma alanlarında verilen desteklerden faydalanacak çiftçiler, "Mazot gübre desteği ödemeleri yattı mı, ne zaman ödenecek?" sorusunun yanıtını araştırıyor. 

Peki mazot ve gübre desteği hesaplara yatırıldı mı? 2022 Mazot gübre desteği ödemeleri ne zaman yapılacak? Ziraat Bankası mazot ve gübre desteği sorgulama nereden yapılır? Çiftçiler hemen bakın!

TARIMDA MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ BELİRLENDİ 

Tarımsal üretimde 2022 yılında uygulanacak mazot ve gübre destekleri ile 2023 yılında uygulanacak sertifikalı tohum destek tutarları resmen belirlendi. 

Resmi Gazete'de konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı. Bu kapsamda, bitkisel üretimin dışında ayrıca hayvansal üretim, su ürünleri üretimi ve tarımsal Ar-Ge'ye yönelik destek tutarları da açıklandı. 

Buna göre, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil üreticilere 2022 üretim yılında mazot ve gübre destekleri dahil olacak şekilde; dekar başına toplam; arpa, buğday çavdar, tritikale ve yulaf için 121 lira, aspir için 97 TL, kolza (kanola) için 109 lira, kuru fasulye, nohut ve mercimek için 96 TL, kuru soğan, yaş çay ve zeytin için 84 lira, kütlü pamuk ve çeltik için 271 TL, patates ve soya için 146 TL, yağlık ayçiçeği için 109 lira yem bitkileri için 115 TL, dane mısır, fındık ve diğer ürünler için 83 TL ve nadasa bırakılan üretim alanları için gübre desteği hariç şekilde 38 lira ödeme yapılacak.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ KAÇ TL 2022?

Karar çerçevesinde bu sene organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına verilecek destek tutarları da açıklandı. Organik tarım desteği kategorilerine göre dekar başına 10 lira ile 100 lira arasında değişen oranlarda, iyi tarım destekleri ise kategorilerine göre değişen oranlarda 10 lira ile 150 lira arasında değişen tutarlarda yapılacak. 

Bu sene dekar başına küçük aile işletmesi desteği 200 lira, fındık alan bazlı gelir desteği 170 lira, katı organik- argomineral gübre desteği 20 lira, zeytin bahçeleri rehabilitasyon desteği ise 100 lira şeklinde verilecek. 

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ NE ZAMAN VERİLECEK? MAZOT VE GÜBRE ÖDEMELERİ YAPILDI MI? 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, mazot ve gübre desteği ile ilgili açıklamasında "Biz 2023'te ödeyeceğimiz 2022 yılına ait desteklerimizi, mazot ve gübre desteklemelerimizi 6 ay öne çekip bu ayın sonunda önümüzdeki ayın başında en geç sizin kendinize ait Ziraat Bankası kartlarınıza ayni olarak yükleyeceğiz" ifadelerini kullanarak, sadece mazot ve gübre alınabileceğine dikkat çekti. 

Ödemelerin 6 ay öncesinden çiftçilere verilecek kartlara yatırılacağını dile getiren Kirişci, Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumunda; mazot ve gübre desteklerinin artık çiftçilere nakit şekilde ödenmeyeceğine vurgu yaptı. 

2022 yılı tarımsal destekler kararnamesinde erkene çekilen mazot gübre desteği ödemelerinden erken yararlanmak istemeyen çiftçilerin durumuyla ilgili bir gelişme henüz yaşanmadı. 

Bakanlık yetkilileri ise mazot ve gübre desteği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yetkili isimler, Bakan Kirişci'nin açıklamalarının mazot ve  gübre desteğinin ayni olarak ödenmesinin sadece erkene alınan desteklerini değil gününde yani 31 Mart 2023 tarihinde ödenecek destekleri de kapsadığını dile getirdi. 

Bakanlık yetkilileri, çiftçilere 2023 Mart ayını beklemeden mazot ve gübre desteği ödemelerini almalarını tavsiye etti. 

Hububatta 2022 üretim yılına yönelik mazot ve gübre desteği bu seneden itibaren hesaplara ödeniyor. Bu kapsamdaki tarımsal destek ödemeleri, bu tutarları hak etmiş üreticilerin talebi karşılığında, Ziraat Bankası tarafından destek amacına uygun şekilde kullanılması şartıyla 31 Mart 2023 vadeli kredi kullandırılmak üzere sağlanacak. 

Çiftçilerin, Ziraat Bankası internet bankacılığı/mobil uygulama üzerinden online ya da ilgili şubeye şahsen başvuru yaparak tanımlama yapması ve bu şekilde destek ödemesini alması gerekiyor. 

Benzin, motorin ve LPG'de büyük deprem! Yeni zam ve indirim var mı? Opet, PO, Shell, Total 1 Aralık 2022 fiyat listesi

Altın fiyatları çarşıyı pazarı karıştırdı! Bu rakamları görenlerin aklı çıkacak! 1 Aralık 2022 canlı altın fiyatları

Yatırımda yeni adres konut, borsa ve altın oldu!