'Çiftçilerin arazilerinden emlak vergisi alınmasın' önerisi!
Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçiler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Arazilerden emlak vergisi alınmamasını söyleyen Doğan, Ziraat Bankası çiftçi kredisinin de iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi. İşte o açıklamalar...
Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2023'te Adana’da tarımsal üretimde yaşanan gelişmeleri ve yeni seneden beklentileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Aydınlık Gazetesi'nden Doğukan Ertan'ın haberine göre; Mehmet Akın Doğan, ilk hasada soğan ile başlandığının altını çizerek "Patates, karpuz, kavun, domates ve biberden para kazandı çiftçilerimiz. Ancak bu altı ürün toplansa mısır, buğday ekimi kadar olmaz" açıklamasında bulundu.
Çiftçilerin bu sene ayçiçeği hasadından umduğunu bulamadığını dile getiren Doğan, buğday üreten çiftçilerin biraz para kazandığını, mısırdan umduğunu bulamadığını söyledi. Doğan, "Geçtiğimiz sene mısırın ton başına fiyatı 5 bin 700 TL iken bu yıl 6 bin TL açıklandı. Pamuktan da bu yıl çiftçi yine para kazanamadı" diye konuştu.
Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, kendisinin de çiftçi olduğunu ve hayatında böyle zor bir sene görmediğini aktardı.
"Eskiden bazı ürünler para etmezdi, ağaçta kalırdı ancak bu sene ürünlerin çoğundan çiftçi umduğunu bulamadı. Özellikle en stratejik 5 ürün olan ayçiçeği, soya, mısır, buğday, pamuk olmazsa olmazımız. Bu ürünlere verilen destek oldukça az" ifadelerine yer veren Doğan, buğday ve ayçiçeğini eken çiftçilerin zayıf ve küçük olduğunun, kıraç bölgelerde ekim yaptıklarının altını çizdi.
Mehmet Akın Doğan, açıklamasında "Çiftçimizin arazilerinden belediyeler tarafından emlak vergisi alınıyor. Nasıl ki çiftçinin traktöründen vergi alınmıyorsa emlak vergisi de alınmamalı" önerisine de yer verdi.
Adana'nın yılın tüm günleri ekimin, dikimin, hasadın aralıksız devam ettiği bir yer olduğunu dile getiren Doğan, "Kışın dahi gece gündüz çalışıyoruz. Mevsimlik işçilerimizin birçoğu yaz mevsiminde Niğde’ye, Aksaray’a ve Konya’ya elma toplamaya, domates ve soğan toplamaya gidiyorlar. Çukurova bölgemize prefabrik ve konteyner evler, sosyal alanlar inşa edilirse yabancı işçi buraya gelebilir" şeklinde konuştu.
Kendi işçilerinin yeterli olmadığı yerlerde yabancı işçilerin devreye alınabileceğine vurgu yapan Doğan, "Tesisler işçi bulamıyor ve bu nedenle tam kapasite çalışamadılar. Eğer işçimiz olsaydı erkenci birçok ürün de ağaçta kalmayacaktı. Yurtdışından ürünlerimize talep var fakat bu talebi bu sebeple karşılayamadık" ifadelerini kullandı.
Mehmet Akın Doğan, Ziraat Bankası tarafından çiftçilere düşük faizli işletme kredisi verildiğinin altını çizdi ve bu kredilerin özellikle 2024 yılı için iki katına yükseltilmesi gerektiğini belirterek açıklamasını tamamladı.
Bu yıl konut yatırımı kazandıracak mı? Uzmanlar tek tek sıraladı altın, dolar, borsa, konut...