02 / 05 / 2024

Çiftçiye müjde! O paralar faizi ile iade edilecek!

Çiftçiye müjde! O paralar faizi ile iade edilecek!

Çiftçilere ödenen desteklerden kesilen stopajın 5 yıl geriye dönük iadesine ilişkin düzenleme kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 2 milyon kişiye faiz dahil yaklaşık 5 milyar lira ödenmesi bekleniyor.



Çiftçilere ödenen desteklerden kesilen stopajın 5 yıl geriye dönük iadesine ilişkin düzenleme kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemine  (ÇKS) kayıtlı 2 milyon kişiye faiz dahil yaklaşık 5 milyar lira ödenmesi bekleniyor. Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında kabul edilen önerge ile yeni madde oluşturuldu.

A Haber'de yer alan habere göre; Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklik sonucunda, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destekleme ödemeleri üzerinden tevkifat yapılarak tahsil edilen gelir vergisi, çiftçilerin, düzeltme süresi içinde tahsile yetkili vergi daireleri dava açmazlar. reddedilecek ve iade edilecektir.

Bu Yönetmelikten yararlandırılmaktan vazgeçilen davalara ilişkin daha önceki kararlar uyarınca taraflara tebliğ edilmiş olsun veya olmasın herhangi bir işlem yapılmayacak, idarece açılan davalar takip edilmeyecek, faiz, dava masrafları ve vekalet ücreti varsa ücretler ödenmez veya ödenmeyecektir.

Kesin hüküm verilenlerin iade taleplerinde bu hüküm uygulanmaz. Kanunla ilgili süreç tamamlandıktan sonra çiftçilere ödenen desteklerden kesilen vergi 5 yıl süreyle iade edilecek.

Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının tarım sektörünü ve çiftçiyi desteklemek amacıyla yaptıkları destek ödemeleri bundan böyle gelir vergisinden istisna edilecek ve bu ödemelerden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Sendikası Başkanı Mehmet Ali Ünal, ÇKS'de yaklaşık 2 milyon çiftçi olduğunu söyledi. Ünal, söz konusu çiftçilerin yıllar içinde aldıkları destek kalemlerinin her birinden kesilen yüzde 4'lük stopajın yeni düzenlemeyle birlikte geriye dönük 5 yıl süreyle yasal faiziyle gündemde olduğunu belirtti.

Bunun, üreticiler açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Ünal, şöyle konuştu: "Yıllar içinde gerçekleşen ödemelerden kesilen bütün verginin yasal faiziyle iadesiyle bu sene içinde bulunduğumuz durumun maddi kayıplarıyla oluşan birer yara sarılmış olacaktır. Bir defaya mahsus olarak iade edilecek bu para, önümüzdeki günlerde belirlenecek şekliyle üreticilerimizin hesaplarına yatacak görünüyor. Meblağ olarak 3-3,5 milyar liradan fazla bir paranın üreticilere geri ödeneceği sonucuna varıyoruz. Bir de geriye dönük 5 yıllık yasal faiziyle hesaplanma durumu söz konusu olduğundan, üreticilere toplamda ödenebilecek meblağın yaklaşık 4-5 milyar lira olabileceğini öngörüyoruz. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği olarak çiftçi lehine bu hususta atılacak bütün adımları destekliyoruz."

Çiftçiye müjde! O paralar faizi ile iade edilecek!

"HAKSIZ YERE KESİLEN VERGİLERİN İPTALİ YETİŞTİRİCİLERİ SEVİNDİRDİ"

Türkiye Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, görüşülen teklifle yıllardır kesilen vergilerin iptal edildiğini ve 5 yıl süreyle geriye dönük olarak ödeneceğini belirtti. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Çiftçinin aldığı desteklerden kesilen vergilerin yasal olmadığını sürekli dile getirdiklerini belirten Çelik, şunları kaydetti: "Bu haksız uygulama, TBMM tarafından sona erdirilmiştir. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen önergeyle son 5 yılda çiftçilere ödenen desteklerden kesilen vergiler, faiziyle birlikte çiftçimize iade edilecek. Bu haber, 280 bin küçükbaş hayvan yetiştiricimize ve çiftçilerimize rahat bir nefes aldırmıştır. Sektörümüze hayırlı olmasını diliyoruz."

Çiftçiler dikkat! Dekar başına 100 lira destek verilecek!

Çiftçiye müjde! Ücretsiz tohum ve mazot yardımı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön