22 / 12 / 2024

Çifte emlak vergisi dönemi başlıyor!

Çifte emlak vergisi dönemi başlıyor!

Yürürlüğe giren yeni vergi ile artık bazı vatandaşlar çifte emlak vergisi ödeyecek. Peki kimler hem emlak vergisi hem de değerli konut kredisi ödeyecek? Ödemeler ne zaman başlıyor ve nereye yapılıyor? İşte tüm merak edilenler...



İlk defa gündeme gelmesinin ardından Değerli Konut Vergisi birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Bu kapsamda Değerli Konut Vergisi uygulaması içinde sayılı gün kaldı...

Haber Kredi'de yer alan habere göre; gündeme geldiği tarihten bu yana tepki ile anılan Değerli Konut Vergisi ise 2021 yılında uygulanacak. Peki ya kimler evleri için iki kez vergi ödeyecek? Şartlar neler? Hangi vatandaşlar etkileniyor? Ödeme tarihleri ne zaman? Vatandaşın itiraz etme hakkı var mı? İşte konuyla ilgili tüm merak edilenler...
 
2020 yılıyla beraber en çok tartışılan konuların başında değerli konut vergisi geliyor. Yeni yürürlüğe konulmasıyla vergi oldukça tepki gördü ve bu nedenle de 2021 yılına ertelenmişti. Düzenlemenin uygulamaya girmesiyle birlikte ise vatandaşlarımız hem konutları için emlak vergisi ödeyecek hem de değerli konut vergisi ödemesi yapacaklar.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENECEK, YENİDEN ERTELENİR Mİ?

Ersun Bayraktaroğlu ise Değerli Konut Vergisi için değerlendirmelerini paylaştı. Bayraktaroğlu’na, ''Değerli konut vergisi sadece tapuya konut/ mesken olarak gösterilmiş gayrimenkuller için geçerli olacak. Ayrıca bu konutlardan 2020 yılı Emlak vergisi değeri, 5 milyon Türk lirasından fazla olanları kapsıyor. Vatandaşlarımız ise 2020 yılı ile birlikte bu nitelikte birden fazla taşınmaza sahip olanlar ise (müştereken, iştirak halinde bile sahipse) 20 Şubat gününe kadar beyanname ile konutun bulunduğu vergi dairesine beyan edilmeli ve taksitlendirme istenmeli'' diye konuştu. Ancak Bayraktaroğlu, ayrıca salgın nedeniyle Değerli Konut Vergisi’nin bir kez ertelenme fırsatı olduğunu ilgilendiren vatandaşların yakından konuyu takip etmesini istedi.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi belediyelere yılda iki kez ödeniyor. Vatandaşlar bu vergisi normal alım satım fiyatı ya da rayiç değeri ile karıştırılmıyor.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ HESAPLAMA!

Taşınmaz değeri eğer 5 milyon TL ila 7,5 milyon TL arasında ise 5 milyon TL'den fazla kısım için konut vergisi binde 3 olarak alınacak.

Eğer konutun değeri 7,5 milyon Türk lirası ila 10 milyon TL arasında ise binde 6 vergi oranı

10 milyon TL değeri fazla olan konutlar da ise 10 milyon TL için 22 bin 500 Türk lirası, üste kalan tutardan ise binde 10 oranında vergiyi tahsis ediyor.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ MUAFİYETİ! KİMLER MUAF TUTULACAK?

Eğer taşınmazların mülkiyeti Genel ve özel idarelere, belediyelere, üniversitelere ya da Toplu konut İdaresi'ne bağlı ise bu vergiyi ödeyemiyor. Ayrıca tek meskeni olan vatandaşlar da yine değerli konut vergisi ödeyemiyor.

Eğer bu şartlar kapsamında birden fazla taşınmazı olan vatandaşlarımız içinse en düşük değere sahip olan taşınmazları için Değerli Konut Vergisi muafiyeti uygulanıyor.

Muafiyet hakları dışarında kalanlar ve taşınmazının değeri 5 milyon Türk liraya ulaşan vatandaşlar da bu durumun ardından hem emlak vergisi ve hem de değerli konut vergisi ödemesi yapıyor.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! O paralar iade ediliyor!

Değerli konut vergisi sil baştan yenilenecek!

Değerli konut vergisinde itiraz ve dava yolları!


Geri Dön