22 / 12 / 2024

Kendi enerjisini üreten evler dönemi başlıyor!

Kendi enerjisini üreten evler dönemi başlıyor!

Kendi enerjisini üreten evlerin dönemi başlıyor. Kendini ısıtabilen, soğutabilen ve aydınlatan Modül Güneş Evi, diğer projelere de esin kaynağı oldu. Bursa'da aynı mantıkla ekolojik bir konut projesi hayata geçirilecek..



Türkiye, hiç para harcamadan kendi kendini ısıtabilen, soğutabilen evlere, fatura derdinin çok eskilerde kaldığı bir döneme hazırlanıyor.


Türkiye'deki bir konut, Almanya'daki konutlara göre dört buçuk kat enerji ile yaşamım sürdürebüiyor. Aynı durum sanayi ürünleri için de geçerli. 


Türkiye'de sanayi ürünleri Avrupa'ya oranla üç kat fazla harcanan enerji ile elde edilebiliyor. Bir de madalyonun diğer yüzü var. Türkiye'de alışılagelmiş konutlarda 5 kişilik bir ailenin hayatım devam ettirebilmesi için 8 bin kwlık enerjiye gereksinim duyuluyor. Ancak bu rakamı doğru tasarlanmış proje ve akıllıca seçilmiş A sınıfı cihazlara eşlik eden LED aydınlatma armatürleri ile 2 bin kw'ye kadar düşürmek mümkün. 


Bu çözümün yaratıcısı ise yüksek mimar Çelik Erengezgin. "Dünya ile dost 'Enerji Mimarlığı' projesi" adı altında, çok sayıda ekolojik projeye imza atan Erengezgin, 20 yıldan bu yana üzerinde çalıştığı projeleri ile; ısıtma, soğutma ve aydınlatma gereksinimi için yeterli enerjiyi kendisi üretilebilen evler tasarlıyor. Eski Enerji BakanıHilmi Gülerin danışmanlığı da yapan ve bu konuda 100'ü aşkın üniversitede ders ve konferans veren Erengezgin, Yemlenebilir Enerji Kanunu (YEK) ile netlik kazanan; fazla elektriği geri alım garantisini de baz alarak, ülke genelinde ve yoğunlukla Bursa'da farklı büyüklüklerde konutlar üretmeyi hedefliyor. 



Projemizle bir ilki hedefliyoruz


Toplumsal farkındalık amacı ile Bursa'daki iki büyük alışveriş merkezinin bahçesinde kurdukları 'Modül Güneş Evi' ile ekolojik ev yaşamım 9 aylık süreci kapsayan kış ve yaz dönemi boyunca halkla buluşturan Erengezgin, Almanya'da 10 yıl önce bu kapsamda 3 bin civarında sertifikalı ev varken bu sayının 10 yüda 100 kat artığını söyledi. 


Erengezgin, "Bugün, 34 GVVlık kurulu güç ile dünyada güneş elektriğinin lider ülkesi olan Almanya'da, çatılardaki üretim, toplam temiz enerji üretiminin yüzde 80'i mertebesine ulaştı. Türkiye'de ise henüz böyle bir toplu adım alılmadı. 

Projemizle bir ilki hedefliyoruz" dedi. 

55 firmanın iştirakiyle hayata geçirdikleri, 77 metrekarelik modül güneş evini bini aşkın aüenin ziyaret ettiğini anlatan Erengezgin, "Ziyaretçilerimiz evlerin hiç para harcamadan; kışın kendisini ısıtabildiğine, yazın soğutabildiğine şahit oldu. Aydınlatması, havalandırması, buzdolabı, ocağı çalışırken beş kuruş para ödemeyeceğini gördü. Deprem ve sağlık riski olmadığım anladı. 

Böyle bir yaşantının ekolojik sorun yaratmadığım, sıvı atıklarım biyolojik yöntemle arıtabileceğim, yağmur suyunu da toplayabileceğini, böylece kullanım suyunu büe yüzde 85 tasarruf edebüeceğini hesapladr" diye konuştu. 



Metrekare maliyeti daha da azalabilir 


Güneş evlerinin birim maliyetine değinen Erengezgin, "Evin metrekaresi büyüdüğünde ve sayısı arttığında yaptığımız hesaplara göre bu rakam bin 300 TL'ye kadar düşebiliyor" açıklamasını yaptı. Sağlık sıkıntısının yaşanmadığı, deprem riskinin olmadrğr, enerji giderlerinin srfıra indirildiği güneş evlerinin, ev sahiplerine tarımsal alan da yarattığına dikkat çeken Erengezgin, bu evlerin iki katr aşmayan modellerini uzun vadede ihraç etmeyi planladıklarım söyledi. Erengezgin, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından talep edilen ve eğitim amaçlı kullanüacak olan Bursa Güneş Evi'nin yapım aşamasmda olduğunu, Afyonkarahisar'daki Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nin de bu yıl hizmete açılacağını dile getirdi. Diğer projelerine de değinen Erengezgin, Diyarbakır'da örnek olarak inşa ettikleri ve 2008'de açılışı yapılan ilk Güneş Evi'nin, tamamen eğitim amaçlı kullanıldığını belirterek, "Geçen yıl itibari üe 33 bin öğrenciye eğitim verildi. İki kez Avrupa Birliği ödülü aldık. Bu konuda, bu içerikte özel eğitim veren Türkiye'de henüz hiçbir yer yok" diye konuştu. 


Ekolojik konut projesi başlayacak 


Ekolojik evlere yönelik sürekli artan bir talebin olduğunu vurgulayan Erengezgin, Bursa'da gerçekleştirecekleri 54 dairelik toplu konut projesi için arsa 1 arayrşlanmn sürdüğünü belirtti. Erengezgin, "Enerji ve doğanın harmanlandığı ekolojik bir yaşam sunmaya çabalıyoruz. Doğru yön, doğru malzeme, doğru tasanm ile özetlediğimiz, yüzde 50 enerji tasarrufundan başlayan ve elektronik mekanik ilavelerle sıfır enerji bedeline ulaşılan içerikteki konutlar, Türkiye için bir ilk olacak" dedi. Şubat ayından bu yana üzerinde çalıştıkları Bursa'mn Nilüfer üçesinde yapılması planlanan Nilüfer Ticaret Merkezi Cami'ne de değinen Erengezgin, bu projenin de Türkiye'de bir ilk olacağını ancak yapımından vazgeçüdiğini belirtti. 



Zehra Oruç / Dünya Kobiden


Geri Dön