10 / 05 / 2024

Çiğ süt referans fiyatı market satış fiyatlarını etkilemeyecek!

Çiğ süt referans fiyatı market satış fiyatlarını etkilemeyecek!

Süt sanayicileri ve üreticileri, 11,5 lira olan çiğ süt referans fiyatının sütün üreticiler tarafından piyasada satıldığı ortalama rakam olduğunu kaydederek, durumun market fiyatlarında bir değişikliğe neden olmayacağını belirtti.



Süt sanayicileri ve üreticileri, USK 11,5 Türk Lirası olarak belirlenen litre başına çiğ süt referans fiyatının sütün üreticiler tarafından piyasada satıldığı ortalama rakam olduğunu kaydederek bu durumun market fiyatlarında bir değişikliğe sebep olmayacağını ifade ettiler.

 Çiğ süt referans fiyatı market satış fiyatlarını etkilemeyecek!

Süt piyasasında "litre başına 8,5 lira" şeklinde bir fiyatın zaten olmadığını vurgulayan Coşkun, piyasada zaten çiğ sütte litre başına 10 TL ila 13 arasında değişen fiyatların olduğunu kaydetti. Çoşkun, "Yani sanayiciler sütün kalitesine ve bölgeye göre üreticiden 10 ila 13 TL arasında sütü alıyordu. USK'nin açıkladığı 11,5 TL fiyat aslında piyasada zaten olan fiyattır. Açıklanan fiyat bir bakıma piyasadaki fiyatı yansıtan bir fiyat oldu." diye belirtti.

Coşkun, tüketicilerin belirlenen fiyatı piyasayı etkileyecek fiyat gibi yorumlamamaları gerektiğini söyleyerek, tedarik zincirinde üreticilerin, sanayiciler ve marketler piyasadaki fiyat yapısını bildiklerini ve sanayicilerin sütü kaça aldıklarının belli olduğunu kaydetti.

Bu referans fiyatının üreticiyi korumaya çalışan bir fiyat olduğuna dikkat çeken Çoşkun, "Üretici de sanayici de market sahipleri de bunun farkında. Açıklanan çiğ süt referans fiyatından sonra marketlerde fiyatlar artacak diye bir beklenti içinde olmak da doğru değil" diye belirtrek, Açıklanan fiyat zaten piyasada olan fiyatlar civarında. Süt fiyatlarında artış olarak değerlendirilmesi yanlış" değerlendirmesinde bulundu.

 Çiğ süt referans fiyatı market satış fiyatlarını etkilemeyecek!

"ÇİĞ SÜTTE FİYAT ARTIŞI YOK!"

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin de 15 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirilen USK toplantısında çiğ süt referans fiyatının 8,5 TL olarak belirlendiğini hatırlatarak, serbest piyasada oluşan arz talep sonucu Türkiye genelinde ve işletmelerin kapasitelerine göre süt fiyatları 10 ila 13 TL arasında olup çiğ süt fiyatları USK'nin açıkladığı 8,5 TL'nin üzerinde seyrettiğini kaydetti.

Keskin, "Ülke geneli çiğ süt ortalama fiyatı 10,7 oldu. Sahada oluşan bu fiyatlar gerek süt sanayicisi gerekse perakende sektörünce kabullenilmiş olup nihai tüketici fiyatlarına yansımıştır" dedi.

Keskin, Basın ve sosyal medyada USK toplantısı sonrası oluşan fiyat için yüzde 35 civarında çiğ sütte fiyat artışı olduğu yönünde bilgi ve haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını vurguladı. 

Tarım ÜFE Haziran ayında aylık yüzde 4,04, yıllık yüzde 57,93 yükseldi!

Mersin Yenişehir'de konut imarlı arsa satılacak! Fiyatı dudak uçuklattı!

15 Temmuz'da otobüsler ücretsiz mi? 15 Temmuz resmi tatil mi?


Geri Dön