30 / 04 / 2024

Ulusal Süt Konseyi toplantısında fiyat belirsizliği devam ediyor

Ulusal Süt Konseyi toplantısında fiyat belirsizliği devam ediyor

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt referans fiyatının artırılmaması üzerine yapılan toplantıdan bir sonuç çıkmadı. Üreticiler, maliyetlerin artması ve destek taleplerini iletmek için toplantıya katıldı. Konsey, tüm tarafların görüşlerini dinleyerek bir rapor hazırlayacak.



Üreticilerin büyük beklentileri boşa çıktı

Toplantı başında Bakanlık yetkililerinin, fiyat görüşmesi yapmayacaklarını, sadece tarafları dinleyeceklerini açıklamaları üreticiler arasında şok etkisi yarattı. Üreticiler, çiğ süt üretim maliyetlerinin artması ve karlılığın düşmesi nedeniyle fiyatların artırılmasını bekliyordu.

Maliyet hesapları ve talepler

Üretici tarafı, 1 litre çiğ sütün maliyetinin 12 lira olduğunu ve yüzde 20 üretici karı ile birlikte referans fiyatın en az 14 lira olması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen maliyet hesaplarının gerçekçi olmadığına dikkat çekerek, objektif kriterlere dayalı bir maliyet hesaplama yöntemi talep etti.

Sanayicilerin destek talepleri

Öte yandan sanayici kesimi, kendi maliyetlerinin yükseldiğini ve çiğ süt fiyatlarının artırılmamasıyla üreticilere destek sağlanması gerektiğini belirtti. Sanayiciler, üreticilerin rekabet güçlerini korumak için fiyat artışının önlenmesi gerektiğini vurguladı.


Geri Dön