Bölge Raporları

Çiğli Belediyesi yapı envanteri ve dijital arşiv oluşturacak!

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 30 Ekim'de yaşanan İzmir depremi sonrası ilçede hasarlı bina tespit çalışmalarına katılan belediye görevlileri ve gönüllü mühendislerle online toplantıda buluşarak izlenecek yol haritasıyla ilgili fikir alışverişi yaptı. 

Çiğli Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 30 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında vatandaşlardan gelen talepler üzerine ilçe sınırları içerisindeki 566 binada incelemeler yapmış; 153 hasarsız, 295 az hasarlı, 91 orta hasarlı ve 27 ağır hasarlı yapı belirlenmişti. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Başkan Utku Gümrükçü, yeni bir depreme karşı gerekli önlemleri vakit kaybetmeden almak adına alan çalışmalarında bulunan görevliler ve gönüllü mühendisler ile zoom toplantısında bir araya geldi. Başkan Yardımcıları ve ilgili birim müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda ağır hasarlı binaların tasfiye süreci ve geleceğe yönelik depreme ilişkin alınacak diğer tedbirler görüşüldü. 

 

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜ: İZMİR'DE ÖNCÜ OLACAĞIZ

Toplantıya katılan belediye çalışanları ve gönüllü mühendislerin önerileriyle ilgili notlar aldıktan sonra değerlendirmelerde bulunan Başkan Utku Gümrükçü, "Öncelikle yaşadığımız deprem sonrası kentimizin geleceği için emek veren tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Biliyoruz ki deprem hem ülkemiz hem de kentimiz için çok ciddi bir mesele. Bu yüzden Çiğli Belediyesi olarak, yakın zamanda deprem olacağı bilinciyle çalışmalarımıza başladık. Teknik ekibimiz, bilgi birikimi ve tecrübesiyle kentsel dönüşüm ve depreme karşı bilinçlendirme çalışmalarında örnek çalışmalara imza atarak İzmir’e bu anlamda öncülük edecek” diye konuştu.

 

"DEPREM BİRİMİNİ KURUYORUZ"

Deprem sonrası Çiğli’de yaşanan hasar tablosuyla ilgili de bilgi veren Başkan Gümrükçü, “İlçemiz sınırları içerisinde bulunan ağır hasarlı 15 bina boşaltılmış durumda. Geri kalanıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Bunların içerisinde riskli olarak değerlendirilen 14 binanın öncelikli olarak yıkımına başlandı. Bu binalarla ilgili vatandaşlarımızın sağlığını riske edecek herhangi bir tehlike bulunmamaktadır. Depremde az hasar alan bir ilçe olmamıza rağmen kentleşme ve yapı stoku sıkıntılarımızı göz önünde bulundurarak 2021 yılında yenileme çalışmaları noktasında önemli adımlar atacağız. İlk iş olarak Ocak ayı meclisimizde görüşülmek üzere ‘Deprem ve Zemin’ birimimizi kuracağız. Olası yeni bir doğal afet durumunda çok daha çabuk müdahale edebilmek için yapı envanterimizi ve dijital arşivimizi oluşturacağız. Bu hizmetlerimizin yanı sıra depreme karşı alınması gereken tedbirler konusunda vatandaşlarımızı ve müteahhitlerimizi bilinçlendireceğiz. Böylece olmamasını temenni ettiğimiz bir deprem anında kentimizin haritasını çıkarmış, müdahale ekibimizi kurmuş, toplanma alanlarını ve barınma binalarını hazırlamış olarak bu süreçte vatandaşlarımızın hizmetinde olacağız" şeklinde konuştu. 

İzmir Karşıyaka sakinlerinin imar endişesi: Planlar gözden geçirilsin!