İzmir Karşıyaka sakinlerinin imar endişesi: Planlar gözden geçirilsin!
Karşıyaka Belediyesinin hazırlamış olduğu Cumhuriyet ve İnönü Mahallelerinin tamamını Örnekköy’ün ise bir bölümünü kapsayan imar planları tartışması sürüyor. Mahalleli plana itirazda bulundu.
Karşıyaka Belediyesinin hazırlamış olduğu Cumhuriyet ve İnönü Mahallelerinin tamamını Örnekköy’ün ise bir bölümünü kapsayan imar planlarının tartışması sürüyor. Hâlâ askıda olan planlar 30 Aralık’ta askıdan inecek. Evrensel'de yer alan habere göre; mahalleliler ise plana dair itirazlarını içeren dilekçelerini Belediye'ye veriyor.
En çok tartışılan konuların başında ise arsa sahiplerinden İmar Uygulama Kanunu’na göre yüzde 45’lere varan oranlarda sosyal donatı payı istenmesi yer alıyor. Bir diğer konu, tapusu olmayanlardan, tapularını alabilmeleri için daha önce başvuruda bulunmuş olma koşulunun ve ödemenin peşin yapılmasının talep edilmesi. Mahalleliyi endişelendiren diğer bir konu da Büyükşehir ve Karşıyaka Belediyesinin bölgede kendilerine ait yeterli alan bulunmamasına karşın tapulu ve en güzel manzaraya sahip bölgelerin planda yeşil alan olarak ayrılmış olması.
Bu durum mahallelide, ileride bu planların değiştirilerek buraların özel okul, lüks konutlar vs. yapımı için bölge halkının kullanımından çıkarılması korkusuna neden oluyor.
"MANZARALI YERLER NEDEN YEŞİL ALAN OLARAK GÖSTERİLDİ"
Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan, 50 yıldır oturdukları, vergisini ödedikleri, kahrını çektikleri yerleri kaybetmekten endişe duyduklarını ifade ederek, "Bunun örnekleri var, mesela Fikirtepe’de oldu. Bursa’nın bir ilçesinde uyguladılar. Manzaralı yerleri bakanlıktan yetki alıp kalkıp gökdelenlere verdiler. Biz daha önceki plana da itiraz ettik. ‘Burada eğer belediye bir görev alacaksa önce bu halkı bilgilendirmesi lazım’ dedik. O zaman bize ‘İkinci imar çalışmasında geleceğiz ekibimizle sizlere de danışarak projeyi birlikte hazırlayacağız’ sözü verdiler. Ama geçen zaman içinde bize ne gelen var ne de danışan. İmarlar hazırlanmış Büyükşehir’e onaya gitmiş" diye konuştu.
"İMAR PLANLARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"
1980’lerde çıkarılmış 2981 sayılı İmar Affı’nı anımsatan Dağhan, "Benim babam, dedem başvurduysa gidip tapuyu çıkartabiliyorum. Başvurmadıysa 50 yıl vergisini ödediysem de çıkartamıyorum. Komisyonun aldığı karar bu. Komisyon, ‘Sen vergini ödemişsin ilk önce alma hakkı senin’ dese, herkesin önü açılacak tapuyu alma ile ilgili. Bir de bu insanlar bedavaya almayacak. Rayiç bedellerin üzerinden alacak" şeklinde konuştu.
İmar planlarının tekrar gözden geçirilmesini talep ettiklerini dile getiren Dağhan, "Belediyemizle mahkemelik olmak istemiyoruz. Gelip bize sahip çıkmalarını istiyoruz. 5-10 yıl daha mahallemizin geriye gitmesini istemiyoruz. Belediyeler kâr amacı güden kurumlar değildir. Halkın yerleridir. Biz yaşanacak bir Karşıyaka ve İzmir istiyoruz, kavga etmek istemiyoruz" dedi.
"BURADAKİ HALKIN ODUNU, KÖMÜRÜ YOK, KİRASINI ÖDEYEMİYOR"
Mahalle sakinlerinden Sedat Yenilmez de, “Buradaki halkın odunu, kömürü yok. Kirasını ödeyemiyor. 175 metrekare yerin varsa 80 metrekare inşaat hakkı çıkıyor ama bunu da tek başına yapamıyorum, belli miktarda bir paramın olması lazım ki yapabileyim. Ama ben tek başına yapamayacağım ve müteahhitle anlaşmak zorunda kalacağım. Parsel bazında belediyenin de yerleri var, ne olacak arsada çoğunluğu sağlayıp müteahhide satacaklar. Gelen müteahhitle ben mecbur anlaşmak zorunda kalacağım. Konutlara bakıyoruz 65-70 metrekare evler, 40 metrekare kalıyor. 90 metrekare daire yapıldığını düşünelim. 50 metrekare ya borçlanılacak ya da müteahhitlere yerlerini satıp buradan gidecekler” diye konuştu.
PVC doğrama, otomatik panjur imalatı işi yapan Mesut Çördük, doğma büyüme Cumhuriyet Mahalleli. En güzel yerde tapulu bir arsalarının bulunduğunu ve üzerinde de annelerinin, kardeşlerinin oturduğu 7 daire olduğunu belirten Çördük, "Bunu yıkıp bize 2 daire verecekler. Onlar da daha küçük olacak ve nereden verileceği belli değil çünkü bizim bu deniz manzaralı yerimiz planlarda beton şantiyesi olarak görünüyor. Deniz manzaralı beton şantiyesi olur mu, sonradan buraları satacaklar. Keşke yeşil alan yapılsa gerçekten. Ama yeşil alan ilan edip sonra orayı imara açmayacaklarının bir garantisi yok. SOYAK’ın üst tarafı sosyal tesis olacaktı, ne oldu şimdi? Geldi özel bir firma lüks restoran yaptı. İmar gelmesin, böyle kalsın daha iyi. Ne komşuluk kalır burada ne başka bir şey… İtiraz dilekçemi verdim" şeklinde konuştu.
Mahmut Akyörük de mahallelinin eskilerinden.O da “Burada herkesin bir lakabı var ve herkes birbirini tanır. 50-60 yıldır bir arada yaşayan insanlarız. Her şeyin güzellikle olmasını istiyoruz. Buradaki insanlara gelin tapunuzu alın deniliyor, sonra da önüne 100 bin lira borç çıkarılıyor. Buradakiler emekli maaşı ile yaşayan, elektriğini, suyunu ödemekte zorlanan insanlar. Yarın bir gün size tapularınızı verdik ama gelip almadınız diyecekler. Nasıl alalım biz tapularımızı? Bayraklı belediyesi 4 yıl taksite böldü. Ama bize peşin para vereceksiniz deniliyor. Ulaşım yok, elektrik su parası yatıracağımız veznemiz yok. Bir bankamız doğru düzgün yok. Buradaki insanların hepsi mağdur” ifadelerini kullandı.
Nergis ve Şemikler’in eskiden tarla olduğunu şimdi oralarda yeşil alan olacak bir karış toprak olmadığını, depremde toplanılacak meydan bırakılmadığını belirten Akyörük, “Cumhuriyet Mahallesi’nin imar planında her yer yeşil alan. Yeşil alan gösterilen bütün yerler deniz manzaralı ve hep tapulu. 100 metrekare yeriniz var, 45 metrekaresini verdiniz, size kaldı 55 metrekare, onun da yarısını müteahhide veriyorsunuz. Bana borç çıkarılacak ve ben o parayı ödeyemezsem satıp buradan gitmek zorunda kalacağım. Bunu kabul edemeyiz” dedi.
Aysun Göbekli halihazırda 65 metrekarelik bir dairesinin olduğunu aktardı ve “Ben bloklarda oturuyorum ve en azından dairemin karşılığını istiyorum. Ama 45 metrekare oluyormuş sanırım payıma düşen. Dört blok var aynı bahçede. Bahçeye el koyuyorlar. Binamızın yarısı gidiyor. Elimizdekinin yarısı gidince biz ne yapacağız? Borçlanabilecek durumda değiliz. Orada oturan çoğu insan emekli. Yeni yapılan binaların belki aidatlarını veremeyecekler” değerlendirmesinde bulundu.