Cihad Vardan: İnşaat alanında çok şey yapabiliriz
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (MÜSİAD) Ömer Cihad Vardan, Gürcistan'da özellikle, inşaat, tarım, turizm ve enerji alanlarında Türk iş adamları için önemli bir potansiyel olduğunu söyledi
MÜSİAD Başkan Yardımcıları Mehmet Nuri Görenoğlu, Ali Gür ve Sadık Ayhan Saruhan ile beraberindeki iş adamlarıyla birlikte, Gürcistan Başbakan Yardımcısı Giorgi Baramidze'nin daveti üzerine Gürcistan'a geldiklerini belirten Vardan, temasları ve izlenimleriyle ile ilgili bilgi verdi. Bir öncü grup olarak, bilgi almak ve incelemelerde bulunmak üzere Gürcistan'a geldiklerini belirten Vardan, Batum'da Acara Özerk Yönetimi Başbakanı Levan Varşalomidze ile görüştüklerini, Türkiye'nin tarihi bağları olan Batum'u tanıma imkanı bulduklarını kaydetti.
Vardan, ilerleyen tarihte daha kalabalık bir grupla Gürcistan'a yeniden gelmeyi ve bir iş forumu düzenlemeyi planladıklarını belirtti. Gürcistan'da ilk sırada inşaat olmak üzere, tarım, turizm ve enerji alanlarında büyük bir potansiyel olduğunu söyleyen Vardan, iş adamlarının gelecekte bu alanlarda rahatlıkla iş yapabileceklerini, bu ziyarette edindikleri bilgiler doğrultusunda çok sayıda proje üretileceğine inandığını kaydetti. Vardan, MÜSİAD'ın dünya genelinde pek çok ülke ile bağlantıları olduğunu ve bunun gibi ziyaretleri sıklıkla yaptıklarını, bölge ülkeleri arasında Azerbaycan ile de yakın ilişki içinde olduklarını kaydetti.
Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesinden memnuniyet duyduklarını belirten Vardan, ilerleyen dönemde Ermenistan ile de ticari açıdan işbirliğini geliştirme yönünde girişimlerde bulunabileceklerini söyledi. Gürcistan'da İsrailli ve Arap yatırımcılarının büyük oranlarda yatırım yaptıklarına dikkat çeken Vardan, "Ülkemizde, yabancı sermayenin rengi tartışılırken, görüyoruz ki Gürcistan'da tüm yabancı yatırımcılar gelip rahatlıkla iş yapabiliyor. Bunu görünce, Türkiye'de nelerle uğraşıyoruz diye hayıflandık" dedi.
Sovyetler Birliği etkisi altında kalmış bütün ülkelerde bir regülasyon sorunu olduğunu kaydeden Vardan, Gürcistan'ın bu sorunları tamamen çözme noktasında olduğunu, yüzünü Batı'ya dönerek, AB ve NATO hedefiyle yeni bir sayfa açarak yatırımcıları çekmeye ve ülkelerini kalkındırmaya çalıştıklarını kaydetti. Vardan, "Biz de Türkiye olarak bu işten ne kadar pay alabiliriz, ona bakmamız gerekiyor" diye konuştu. Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanların tarih boyunca kaynayan ve sorunların yaşandığı bölgeler olduğunu belirten Vardan, tartışmaların yıllardır sürdüğünü, bölgeler üzerinde güç kavgası yapıldığını söyledi. Vardan, "Dünya, artık küresel bir sisteme girdi. Dünya eski dünya değil, kimse kavgayla, savaşla bir yere varamayacağını öğrendi, öğreniyor. Zaman içinde, herkesin bunu algılayacağını düşünüyorum" dedi.
"TÜRKİYE BÖLGEDE OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR YER KAZANDI"
MÜSİAD Başkanı Vardan, Rusya ve Türkiye arasında, enerji konusunda son dönemde yapılan anlaşmaları çok önemli gelişmeler olarak değerlendirdiklerini söyledi. Nabucco projesiyle başlayan ve geçen hafta Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yaptığı ziyarette imzalanan anlaşmalarla ilerleyen bu sürecin Türkiye'nin "bölgesinde ve hatta gelişen çerçevede dünyada oldukça önemli bir yer aldığını gösterdiğini" kaydetti. Vardan, "Ben bir Türk vatandaşı olarak böyle önemsenmemizi oldukça keyif alarak izliyorum, bundan büyük mutluluk duyuyorum" dedi. Bu anlaşmaların en önemli tarafının, "Türkiye'nin dünya arenasında yer alması" olduğunu kaydeden Vardan, bunların ilerde yeni kapılar açabileceğini, tek dikkat edilmesi gereken konunun "bu ivmeyi kaybettirecek herhangi bir tartışma noktasına girmemek" olduğunu söyledi.
Vardan, "Kürt açılımı" konusunu nasıl değerlendirdikleri sorusu üzerine, "Olaya, şu açılım, bu açılım olarak bakmıyorum. Olayı ekonomik açıdan değerlendirmek gerekirse, ekonominin canlanabilmesi, Gürcistan örneğindeki gibi kendi ülkemizde de refahın sağlanması ve toplumsal olarak gelişmenin desteklenmesi açısından ekonomik istikrarın olması gerekiyor" dedi. Bunun sağlanması için gerekli olanın "siyasi istikrarın sağlanması" olduğunu belirten Vardan, "Siyasi istikrara ulaşabilmek için de demokrasinin tam anlamıyla yerleşmiş olması gerekir" dedi.
Vardan, şöyle konuştu: "Biz bunu o kadar güzel yaşadık ki geçtiğimiz dönemde. Bunu görmeyenin, gözlerinin kör, kulaklarının sağır olması lazım. Demek ki biz önce, her alanda demokrasinin tam anlamıyla yerleşmesini ve Türkiye'nin istikrar abidesi haline getirilmesini istiyoruz. Bir kesimle alakalı söylemiyorum, ülkemizdeki herkesi ilgilendiren bir nokta olarak bunu değerlendiriyorum. Bizim olmazsa olmazımız, istikrar." Sadece ülke içinde değil, başka ülkelerde de sorunların çözümü konusundaki her türlü açılıma destek verdiklerini belirten Vardan, Kıbrıs, Suriye, Irak, Mısır gibi örneklerde de sorunların çözülmesinin ticari ilişkileri, ihracat miktarlarını büyük oranlarda artırdığını kaydetti.
Türkiye'nin küresel krizden, bulunulan makro ekonomik dengeler açısından beklenenden çok daha fazla etkilendiğini belirten Vardan, bunda "kriz çığırtkanlığının" oldukça önemli bir etken olduğunu, uluslararası ortaklı bankaların panik havasından etkilenerek kredilerini geri çağırmasının da reel sektördeki tüm dengeleri bozduğunu söyledi. Vardan, "Bir şekilde olan oldu, artık yaralar sarılıyor. Türkiye'de geçtiğimiz dönemle karşılaştırıldığında her ay yükselen bir ivme var, bu bakımdan değerlendirdiğimizde, dünyanın da iyileşmesiyle beraber Türkiye'nin de yükseliş trendine girdiğini söyleyebiliriz" dedi. Tiflis Büyükelçisi Ertan Tezgör tarafından kabul edilen ve Gürcistan'daki siyasi gelişmeler, ekonomik yapı ve Türkiye'nin bölgedeki etkinliği konusunda bilgi alan MÜSİAD heyeti, Maliye Bakanı Kaha Bainduraşvili ve yerli yabancı iş adamlarıyla yapacakları toplantıların ardından, akşam saatlerinde Tiflis'ten ayrılacak.
AA
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
MÜSİAD Gürcistan'a ticari çıkarma yaptı
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gelen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (MÜSİAD) Ömer Cihad Vardan, Gürcistan'da özellikle, inşaat, tarım, turizm ve enerji alanlarında Türk işadamları için önemli bir potansiyel olduğunu söyledi.
Gürcistan Başbakan Yardımcısı Giorgi Baramidze'nin daveti üzerine Gürcistan'a geldiklerini belirten Vardan, Türkiye'nin tarihi bağları olan Batum'u tanıma imkanı da bulduklarını kaydetti.
Star