19 / 05 / 2024

Cihangir'deki Işık Apartmanı ‘Pamir Bey' oldu!

Cihangir'deki Işık Apartmanı ‘Pamir Bey' oldu!

Yazar Nermin Bezmen ve çocukları, Cihangir'deki tarihi Işık Apartmanı'nı restore ettirip merhum babaları Pamir Bezmen'in adını verdi



İki kardeş, artık Pamir Bey Apartmanı olan binanın değişim sürecini Şamdan Plus'a anlattı

Yaklaşık 200 yüz yıllık aile mirasını, babaları Pamir Bezmen'in anısına yenileyen Pamira ve Cazım Bezmen; Cihangir'in en gözde yapılarından Işık Apartmanı'nın adını değiştirdi. "Restorasyon başladığı sırada babamız hayattaydı ve apartmanın ismini değiştirmek gibi bir niyetimiz yoktu" diyen Pamira ve Pamir Bezmen, artık Pamir Bey Apartmanı olan 2. sınıf tarihi eserin restorasyon hikayesini Şamdan Plus dergisinden Gülru İncu'ya anlattı.

ANNEMİZİN FİKRİYDİ
Pamir Bey Apartmanı fikri nasıl ortaya çıktı?
Pamira Bezmen: Proje aslında annemindi. Çok istedi bu apartmanı canlandırmayı... Pamir Bey Apartmanı, annemizin hayali olan bir butik otel projesi olarak başladı. Proje Anıtlar Kurulu'ndan onaylandı ancak otel projesi için gerekli bütçe bulunamadı ve proje tekrar apartman olarak revize edildi. Bu tam bir aile projesi oldu. Yani mal babamızdan miras kaldı, annem projeyi biçimlendirdi, biz iki kardeş de emeğimizi koyduk.

Restorasyon çalışmaları ne zaman başladı?
Pamir Cazım Bezmen: 2008 yazında inşaata başlandı. Projenin tamamlanması ve yaklaşık 30 yıldır boş duran binanın yeni kiracılarına kavuşması ise 2010 yılının ilkbaharını buldu.

SADECE BİR DAİRE SATTIK
Dairelerin hepsi kiralık mı yoksa satılık da var mı?
P.C.B.: Bir daireyi sattık, en azından kendi borcunu kapatmış, sırtını düzeltmiş bir hale geldik ama gerisi kiralık.

Apartman yenilenirken olduğu gibi korundu mu, yoksa günümüzün hayat şartlarına ayak uydurması için birtakım değişiklikler de yapıldı mı?
P.B.: Apartman yenilenirken bizim için öncelikle projesine uygunluk ve tarihi değerini korumak esastı. Bunun yanı sıra içinde yaşayacakların güvenliği ve tabii ki günümüzün modern ihtiyaçlarına uygun bir donanım. Dairelerimiz, bavulunuzu alıp içine yerleşmeye hazır durumda düşünüldü. Binanın dış görüntüsüne bakarak içeride nasıl bir yaşam sürüldüğü düşünülüyorsa, içeri girilince de aynı duygular düşünülüyor. İstedik ki eskinin keyfi ile bugünün rahatı birleşsin ve burada yaşayanlar dairelere aşık olarak seçsinler ve her gün evlerine severek gelsinler. Bugüne kadar tüm kiracılar evlerine bu şekilde yerleştiler.
P.C.B.: Pamir Bey Apartmanı, Cihangir'in hem en eski ve hem de en yeni binası.

2. Sınıf bir tarihi eserin yenilenmesi için ne gibi şartlar öne sürülüyor? P.C.B.: 1. Sınıf tarihi eser yenilenirken bire bir aynısı istiyorlar ama 2. Sınıf tarihi eserde bir takım şartnameler var ve bunun dışında bir kısmına karışmıyorlar. Örneğin yerleri marley kaplasanız da karışmıyorlar ama tabii ki ahşap doğrama olmalı. Aslında hikaye şu: Anıtlar Yüksek Kurulu'nun onayladığı bir çizim var, sizi bağlayan bu... Bir olmazsa olmazlarımız var yani, bir de bizim kendimize iş edindiğimiz noktalar var; aslının ruhunu taşıması için.

MALİYET ÇOK YÜKSEKTİ
Bu kadar büyük bir tadilat öyle az buz paralarla olacak iş değil tabii...
P.C.B.: Böyle olacağını bilseydik belki baştan girmemeyi tercih ederdik. O günün şartlarında biraz yanlış yönlendirildik.
P.B.: Burası ikinci sınıf tarihi eser. Dolayısıyla kafanıza göre tadilat yaptıramıyorsunuz. Her şey prosedürüne uygun, Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan onaylı olarak yapıldı ve tabii ki tadilat kardeşimin de dediği gibi oldukça masraflı oldu. Maalesef çok iyi bir ekiple başlamamışız ama çizimimizi yapan yüksek mimar gayet iyiydi. İnşaata getirdiğimiz ustalar iyiydi, o sayede dayanışmayla zor günleri atlattık. Yalnız şu var ki; inşaat işinde bir şeyi yanlış yaparsanız tüm yaptıklarınız domino taşı gibi bir anda yıkılıyor. Tahminimizin çok üzerinde

PAMİRA BEZMEN
HER ŞEYİN ÖZÜ KAYITSIZ SEVGİ
Yoğun iş hayatının ruha verdiği yorgunluğu dengelemek için resim, yoga ve spor yapmayı; Aikido ve Krav Maga gibi dövüş sanatlarını kendime çok yakın buldum. Aklı olduğu kadar vücudu ve ruhu da eğitmenin önemli olduğunu öğrendim. Hayatta her şeyin özünün kayıtsız şartsız sevgi olduğuna inanıyorum.

Restorasyon sadece Nermin Bezmen'in oluşturduğu fonla mı yapıldı?
P.B.: Binanın masrafları, hesapları ve fonları aşınca, biz de kendi şahsi birikimlerimizi bina fonuna yatırdık ve bu şekilde inşaatı tamamladık. Mirası büyükbabamızdan, hediyesi babamızdan, hayali yaratması ve büyük sponsorluğu annemizden, üstünü tamamlaması da biz yeni nesilden... Umarız çocuklarımıza bırakacağımız bir miras olarak korumak nasip olur. Pamir Bey Apartmanı için 'www.pamirbeyapartmani.com' adlı bir site de kurduk.
Sabah


Geri Dön