13 / 11 / 2024

Çilek Mobilya Şanghay’da 12 mağaza açacak!

 Çilek Mobilya Şanghay’da 12 mağaza açacak!

Çilek Mobilya, ürünlerini ve mağazasını birebir taklit eden Çin’e Singapurlu iş ortağı ile giriyor. Çilek Genel Müdürü Muzaffer Çilek, “Şanghay’da en lüks alışveriş caddelerinde mağazalar açacağız” dedi




Bursa İnegöl’de 1996 yılında kurulan ve bebek, çocuk ve genç odalarının markası haline Çilek, 5 kıta ve 66 ülkede 2 milyondan fazla eve girdi. Kuruluşundan itibaren ihracat odaklı hareket eden Çilek, ürünlerini ve mağazasını birebir taklit eden Çin’e Singapurlu iş ortağı ile giriyor. Şanghay’da mağaza açmaya hazırlanan Çilek’in Genel Müdürü Muzaffer Çilek, “Çin’de Singapur markaları çok hızlı yayılabiliyor ve Avrupa markası algısını tüketicilere yansıtabiliyor. Çinli bir iş ortağıyla mağazalaşsak, çok da ayrıcalıklı olmayacaktı. Şanghay’da mağazalaşmaya gideceğiz ve en lüks alışveriş caddelerinde mağazalar açacağız. Şanghay’da 12 adet mağaza olacağız” dedi.


300 şehirde 440 mağaza


Çilek’in kurulduğu dönemde çocuk ve gençlere yönelik mobilyaların sektörden yüzde 4 pay aldığını söyleyen Muzaffer Çilek, şu bilgileri verdi: “Türkiye’yi düşündüğümüzde küçük bir pazar oluyordu ancak dünyaya açıldığımızda büyük bir potansiyel olduğu ortaya çıktı. Türkiye’nin yeterli olmayacağını, dünyaya açılmamz gerektiğini düşündük. Uzmanlaşmamız, markalaşmamız ve özgün ürünlerimizin olması gerekiyordu. Genç Türk tasarımcıları bünyemizde tutarak, doğu-batı sentezinde tasarımlar ürettik ve bunlar da Meksika’dan Japonya’ya kadar kabul gördü. İlk ihracatımızı İsviçre’ye gerçekleştirdik. Yurtdışı fuarlara gittiğimiz için dünyanın her yerinden alıcılar geldi ve bu da franchise mağazalarımızın dünyanın her yerinde açılmasına vesile oldu. Şu anda Türkiye dahil 66 ülkedeyiz ve 440 mağazaya ulaştık. 200 milyon liralık ciromuzun yarısı yurtdışından karşılanıyor. En çok mağazamız ise Rusya’da bulunuyor. Dünyanın 300 şehrindeki Çilek mağazalarında aynı ürünler yer alıyor.”


Yalnızca boyut değişiyor


Ülkelerin kalite ve ürün anlayışlarının farklı olduğuna dikkati çeken Muzaffer Çilek, “İngiltere, kumaşta ve süngerde yanmazlık istiyor. Avustralya, elektrik aksamına dikkat ediyor. Japonya, paketleme ve ambalaj üretimin standardı konusunda hassaslık gösteriyor. Ayrıca bütün üretim sistemini değiştirmenizi istiyorlar. Dünyada üretim için geçerli her türlü sertifikayı alarak, tüm ülkelerin standartlarına uygun üretim yapar hale geldik. Ancak, ülkelere göre ölçüler değişebiliyor. ABD’de karyola ve dolap ölçüleri daha uzunken, Japonya’da da katlanabilir karyolalar isteniyor. ABD, Rusya, Japonya ve Arap ülkeleri lüks kategorideki ürünlerimizi tercih ederken, Avrupa ülkeleri ve Kuzey Afrika ülkeleri de orta sınıf ürünlerimize yöneliyor.”


Avrupa’daki kriz nedeniyle Yunanistan’da adet ve cironun yarı yarıya düştüğünü anlatan Çilek, “Bazı yerlerde verimsiz mağazalarımızı kapattık. Tunus, Mısır ve Libya’nın şimdi eskisinden daha iyi olacağını düşünüyoruz. Şu anda ihracat yaptığımız ülkeler arasında Kuveyt, Rusya, Almanya, İran ve Irak öne çıkıyor” diye konuştu.


Dizilerle ‘Türk stili’ oluştu satışlara yansıdı


ÇİLEK Genel Müdürü Muzaffer Çilek, 16 yıl önce ihracata başladıklarında yurtdışında Türkiye algısının çok kötü olduğunu ancak son yıllarda imajın değiştiğini belirterek, “Türkiye’ye olan güven artmaya başladı. Yurtdışında cirolarımız artıyor, mağazalarımız artıyor. Türk dizileri de devreye girince, ‘Türk tarzı’ oluştu. Dizileri izleyenler gelip o dizilerdeki mobilyaları da satın almak istiyor” diye konuştu.

Hürriyet


Geri Dön