08 / 05 / 2024

Çimentocular enerji tasarrufuna odaklandı!

Çimentocular enerji tasarrufuna odaklandı!

ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardan yaptığı açıklamada sektörde yüzde 48'i hayat bulan toplam 270 MW kapasite devreye alındığında yeni bir santral ihtiyacı olmaksızın yıllık yaklaşık 1 milyon 1MWh ilave enerji üretebileceğini söylüyor. 



Çimento endüstrisi, sanayide en çok enerji tüketen ikinci sektör konumunda. Gİder kalemlerinin ortalama yüzede 70'i enerji tüketiminden kaynaklanıyor. 

Ekonomist'te yer alan habere göre, Sürdürülebilirliğe odaklanan sektör, son yıllarda atık ısıdan enerji üretimi yatırımları yapıyor. Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) verilerine göre, atık ısı geri kazanım tesisleri sayesinde bir çimento fabrikasının kullandığı toplam elektriğin yaklaşık yüzde 25'i karşılanırken enerji üretiminde fosil yakıt kullanılmadığı içinkaynaklar da korunuyor.

Çimentocular enerji tasarrufuna odaklandı!

ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardan, sektörde yüzde 48'i hayat bulan toplam 270 MW kapasite devreye alındığında yeni bir santral ihtiyacı olmaksızın yıllık yaklaşık 1 milyon 1MWh ilave enerji üretebileceğini söylüyor. 

Şardan, "Bu sayede yaklaşık 1.1 milyon hanenin günlük elektrik tüketimine karşılık gelen enerji tasarruf edilmiş olacak. Bu da EÜAŞ verilerine üretim kapasitesi 300 GWh/yıl olan Hirfanlı Barajı'nın yıllık üretim kapasitesinin üç katı kadar enerji tasarrufu sağlayacağımıza işaret ediyor" diyor.

 

Çimento sektörünün ihracatı 2021'de artacak!


Geri Dön