30 / 04 / 2024

Çimsa Afyon merkezdeki fabrikasını Şuhut’a taşıyacak!

Çimsa Afyon merkezdeki fabrikasını Şuhut’a taşıyacak!

Çimsa Afyon’da şehir merkezinde kalan fabrikasını Şuhut’a taşıyacak. Olası imar değişikliğini göz önünde tutan şirket, eski arazisini ise gayrimenkul dahil farklı yatırımlar için çantada bekletecek.




Ye­ni ya­tı­rım­la­ra ve ni­te­lik­li ürün­le­re odak­la­nan Çim­sa, 2012’de sa­tın al­dı­ğı Af­yon çi­men­to fab­ri­ka­sı­nı şeh­rin dı­şı­na ta­şı­ya­cak. Şir­ke­tin Ge­nel Mü­dü­rü Meh­met Ha­cı­ka­mi­loğ­lu ye­ni ya­tı­rı­mın 150 mil­yon do­lar ol­du­ğu­nu söy­le­di. Af­yon­ka­ra­hi­sa­r’­da şeh­rin or­ta­sın­da ka­lan 288 bin met­re­ka­re ara­zi ise şim­di­lik çan­ta­da bek­le­ti­le­cek. Ön­ce­lik­le­ri­nin fab­ri­ka­yı ta­şı­mak ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ha­cı­ka­mi­loğ­lu, “Es­ki fab­ri­ka­nın ara­zi­si­ne yö­ne­lik şu an için hiç­bir ça­lış­ma­mız bu­lun­mu­yor.  Za­ma­nı ge­lin­ce en iyi na­sıl de­ğer­len­di­ri­riz di­ye ba­ka­ca­ğız. An­cak şeh­rin mer­ke­zin­de kal­dı­ğı için ora­da ola­sı bir imar de­ği­şik­li­ği ya­şa­na­bi­lir. Böy­le bir du­rum olur­sa ko­nut, ti­ca­ri alan, alış­ve­riş mer­ke­zi ya da tü­mü­nün bir ara­da ol­du­ğu kar­ma bir ya­pı ya­pı­la­bi­li­r” de­di.


FED ile­ri­si için sin­yal ve­ri­yor


Bü­yük alt ve üst pro­je­le­ri ve kent­sel dö­nü­şüm ile bir­lik­te 2013’te sek­tö­rün bü­yü­me­si­nin hız­lan­dı­ğı­nın al­tı­nı çi­zen Ha­cı­ka­mi­loğ­lu şöy­le ko­nu­şu: “Sek­tör yı­lın ilk do­kuz ayın­da yüz­de 11 bü­yü­dü. Yıl­ so­nun­da bü­yü­me­nin çift ha­ne­li ra­kam­lar ola­ca­ğı­nı ön­gö­rü­yo­ruz. An­cak ge­rek FE­D’­in ka­rar­la­rı ge­rek­se içe­ri­de ya­şa­nan si­ya­si olum­suz­luk­lar 2014’te bü­yü­me hı­zı­nı ya­vaş­la­ta­cak gi­bi gö­rü­nü­yor. Ge­nel bek­len­ti 2014’te sek­tö­rün yüz­de 7 ci­va­rın­da bü­yü­me­si.”  


Bor­sa önem­li bir gös­ter­ge


Sek­tö­rün ge­le­cek 6 ayı­nı gör­mek için pa­ra pi­ya­sa­la­rı­nın önem­li bir gös­ter­ge ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Meh­met Ha­cı­ka­mi­loğ­lu, “Bor­sa yük­se­lip, do­lar ve fa­iz­ler düş­tü­ğün­de olum­lu sin­yal­ler alı­yo­ruz.  Ter­si du­rum­lar­da ise sek­tö­rü­mü­zün olum­suz et­ki­le­ne­ce­ği­ni ön­gö­re­bi­li­yo­ruz. Çim­sa ola­rak ola­sı dü­şü­şü ih­ra­cat­la ve ye­ni ürün­ler­le ka­pa­ta­cak ön­lem­ler al­dık. Ame­ri­ka, Gü­ney Ame­ri­ka ve Suu­di Ara­bis­ta­n’­a odak­la­na­ca­ğız. Be­yaz çi­men­toda dünya ikincisiyiz.  Ye­şil çi­men­to pazarını büyüteceğiz” dedi.


Yeşil bina yapacak


Şir­ket sür­dü­rü­le­bi­lir­lik ça­lış­ma­la­rı kap­sa­mın­da 5 yıl­lık dö­nem­de top­lam 115 mil­yon li­ra çev­re ya­tı­rı­mı yap­tı. Ya­tı­rı­mın 106 mil­yon li­ra­sı ise son 3 yıl­da ger­çek­leş­ti­ril­di. 2014’te ope­ras­yo­nel per­for­man­sı sür­dü­rü­le­bi­lir kı­la­cak ça­lış­ma­la­ra de­vam ede­cek­le­ri­ni be­lir­ten Ha­cı­ka­mi­loğ­lu, Af­yo­n’­da ye­ni ya­tı­rım­la ka­pa­si­te­yi 500 bin ton üre­tim­den 1,5 mil­yon to­na çı­ka­ra­cak­la­rı­nı 2016 yı­lı ba­şın­da fab­ri­ka­nın çark­la­rı­nın dö­ne­ce­ği­ni söy­le­di. Şir­ket

Çim­sa, Es­ki­şe­hir Fab­ri­ka­sı­’nın ida­ri bi­na­sı­nı da Ye­şil Bi­na ola­rak ye­ni­den in­şa ede­cek ve bu bi­na­nın te­me­li de 2014 yı­lın­da atı­la­cak.


Yüzde 10 büyüdü


Bu yılın ilk dokuz ayında toplam varlıkları 1 milyar 92 milyon 890 bin 234 lira, net satışları 738 milyon 512 bin lira ve net kârı 268 milyon 979 bin 132 lira olan şirket, önceki yıla göre ise yaklaşık yüzde 10 büyüme gerçekleştirdi.


 Bugün/Emine Açar


Geri Dön