27 / 04 / 2024

Çin devreden çıktı, 1 milyon çiftçi ile Türkiye açığı kapatacak!

Çin devreden çıktı, 1 milyon çiftçi ile Türkiye açığı kapatacak!

Çin’in meyve üretim alanlarını pirinç üretimine ayırması ile piyasada boşluk oluştu. Meyve suyu endüstrisinde Türkiye’ye talebin arttığını belirten Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Başkanı Ozan Diren, “Bu yıl 500 milyon dolarlık ihracata ulaşacağız” dedi.



Pandemiyle birlikte hem Türkiye’de hem de dünyada büyük bir hız kazanan meyve suyu sektöründe, üretim haritası değişmeye başladı. Türkiye eriyen hacme karşılık bu yıl 500 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor.

Meyve suyu endüstrisinin Türkiye’de bir milyon çiftçiden meyve alımı yaptığını ve dönem dönem belli ürünlerde arz sıkıntısı olabildiğini belirten Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı Ozan Diren, sektördeki son gelişmelerle ilgili olarak şunları söyledi: “Bağışıklık sistemini güçlendiriyor diye özellikle pandemi ile birlikte dünyada meyve suyuna olan talep yükselmeye başladı. Aslında sektörde dünyada bir arz sıkıntısı da yaşandı. Başta Çin olmak üzere bazı ülkeler meyve yerine pirinç üretimine geçince bu alanda sıkıntı  ortaya çıktı. Bu durum, Türkiye’ye olan talebi de artırdı. Geçen yıl ihracatta 450 milyon doları geride bırakmıştık. Bu yıl da 500 milyon doları yakalarız.”

 Çin devreden çıktı, 1 milyon çiftçi ile Türkiye açığı kapatacak!

KİŞİ BAŞI 11 LİTRE TÜKETİYORUZ

Sözcü Gazetesi’nden Sayime Başçı’nın haberine göre tarımın iklim koşullarına da bağlı olduğunu ve belli ürünlerin kıt, belli ürünlerin de bol olduğu bir dönem yaşandığına dikkat çeken Diren, yurt içinde de ilk 6 ayda düşük olan talebin ikinci yarıda çıkış yaşadığını ifade etti. Geçen iki yıldaki hızlı fiyat artışlarının bir miktar yavaşladığını belirten Diren, “Kişi başına ortalama 11 litre meyve suyu tüketen Türkiye’de geçen yıl 16 lira olan meyve suyu fiyatı bu yıl 25 liraya çıktı. 2024’te de fiyatlar enflasyona paralel oluşacaktır. Şu an fiyat artış hızı daha yavaşladı. Mesela geçen yıl 3 ayda bir fiyat yükseliyorsa bu yıl 4-5 ayda bir artış oldu. Şu anda arzda sıkıntı, talepte artış yaşanıyor” şeklinde konuştu.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ YAŞANMALI

Faaliyetlerine Tokat’ta şarap üretimi ile başlayan şirketlerinin Dimes olarak meyve suyu ürettiğini ifade eden Ozan Diren, 65 bin çiftçiden alım yaptıklarını bu yılı da 5 milyar TL’lik ciro ile kapatacaklarını söyledi. Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerinde ise ihracata dikkat çeken Diren, “Enflasyon mücadelesinin devam etmesi önemli. Enflasyon hem tüketici hem şirketler hem ülke için ortadan kaldırılması gereken bir konu. Bu dönem daha fazla parametre değişikliğine gebe gibi duruyor” ifadesini kullandı.


 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön