29 / 04 / 2024

Çin, ekonomisini tehdit eden emlak krizine böyle çözüm buldu!

Çin, ekonomisini tehdit eden emlak krizine böyle çözüm buldu!

Çin, ekonomisini tehdit eden emlak krizini düzeltmek amacıyla şimdiye kadarki en büyük hamlesini yapmak için harekete geçiyor. Çin emlak krizi için bankaları finansmanı artırmaya çağırıyor.



Çin, 3 senedir Covid-19’dan zarar gören ekonomisini zorlayan emlak krizi için bankaları finansmanı artırmaya davet ediyor. 

Çin ekonomisi, genç işsizliğinin 2023 yılı başlarında rekor seviyeye çıkmasıyla beraber Covid sonrası ikna edici bir toparlanma sergilemekte zorlanıyor.

Pekin, tehdit oluşturan emlak piyasasındaki spekülasyonu soğutmaya çalışırken, şu anda sektörün düşüşü ile ekonomisini canlandırmak arasında sıkışmış durumda. Çünkü emlak piyasası, ilgili endüstrilerle beraber ülkenin GSYİH’sine yüzde 30’a kadar katkıda bulunuyor.

Bloomberg’ün konuya ilişkin bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, bankalar “beyaz listede” bulunan 50 şirkete teminatsız kısa vadeli krediler sağlayabilir. Bu listede devlet destekli China Vanke ve zor durumdaki emlak devi Country Garden de yer alıyor.

Bloomberg’in ulaştığı kişilerin yaptıkları açıklamada, şirketlerin kredileri desteklemek amacıyla arazi, mülk veya diğer varlıklar gibi teminatlar sağlamaları gerekmeyecek ve gayrimenkul firmalarının borçlarını geri ödemeleri için kaynakları serbest bırakacak.

ALINAN EN BÜYÜK ÖNLEM

Szöcü'de yer alan detaylara göre, Çin’in emlak sektörü, bir zamanlar Çin’in en büyük ikinci şirketi olan Evergrande’deki likidite krizinin kamuoyuna yansıdığı 2021 senesinin ikinci yarısından bu yana bir krize saplanmış halde.

Diğer Çinli gayrimenkul geliştiricilerinin de benzer problemlerle karşılaşması ve tahvil ödemelerinde temerrüde düşmeye başlaması, krizin Çinde'ki ve küresel ölçekteki diğer sektörlere de yayılabileceği endişelerini artırdı.

Çin, ekonomisini tehdit eden emlak krizine böyle çözüm buldu!

Artan endişelere karşı Çin ekonomik önlemler almaya devam ediyor. Japonya'nın en büyük bankası olan Nomura ekonomistlerine göre alınan önlemler, Ülke genelinde yaklaşık 20 milyon tamamlanmamış ön satışın tamamlanması için gereken 3,2 trilyon Çin yuanlık (451 milyar dolar) finansman açığını kapatmak üzere Pekin tarafından alınan en büyük önlem olacak.

PEKİN, KRİZİ CİDDİYE ALMAYA BAŞLADI

GlobalData baş Çin ekonomisti Rory Green, ülkedeki emlak talebini artırmaya çalıştığını, fakat ekonomik belirsizlik ve düşen emlak değerlemeleri karşısında tüketicinin harcama iştahının olmadığını yazdı. Fakat Green, Pekin’in nihayet krizi son derece ciddiye almaya başladığını belirtiyor.

Green notunda, “Yetkililer nihayet panik belirtileri göstermeye başladı, daha çok gevşeme için tetikleyiciler, finansal istikrar ve işsizlik riskleri, büyüme hedefi tehdidi hepsi yanıp sönüyor. Retorik değişti ve bir dizi nispeten daha agresif, alışılmadık teşvik önlemi devreye girdi” ifadelerine yer verdi.

Yine de herkes Pekin’in emlak “beyaz listesinin” Çin’in emlak problemlerinin çözüm olacağına ikna olmadı. Mizuho Bank Asya ekonomi ve strateji müdürü Vishnu Varathan, Business Insider tarafından görülen bir notunda, “Beyaz Liste muhtemelen hala aşılması gereken çok sayıda engeli olan emlak sektörü için Beyaz Şövalye olmanın çok gerisinde kalacaktır” dedi.

Başlangıç olarak, bankaların zor durumdaki müteahhitlere kredi verme konusunda endişeleri olabileceğini de sözlerine ekledi.

Benzin ve motorine yeni zam var mı? Brent petrolde ibreler kırmızıyı gösteriyor! Sürücüler dikkat! 

Çalışan emekliye 5 bin TL müjdesi! Emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? 5 bin TL tahsis numarasına göre ödeme günleri...


Geri Dön