29 / 04 / 2024

Çin, gayrimenkul sektöründe borç temerrütlerinin artmasını engelleme sözü verdi!

Çin, gayrimenkul sektöründe borç temerrütlerinin artmasını engelleme sözü verdi!

Çin, borç krizindeki gayrimenkul şirketi geliştiricilerinin borç temerrütlerinin artmasını önleme sözü verdi. Çin'in "Müteahhitlerin temerrüde düşmelerini güçlü bir şekilde engelleyeceğini" söyledi.



Çin Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakan Yardımcısı Dong Jianguo, gayrimenkul geliştiricilerinin borç temerrütlerinin yükselmesine ilişkin önleme sözü verdi.

Devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre Dong Jianguo, bir konferansta konuşma yaptı. Jianguo, gayrimenkule ilişkin yaptığı konuşmada, Çin'in "müteahhitlerin temerrüde düşmelerini güçlü bir şekilde engelleyeceğini" söyledi.

Dong, iktidardaki Komünist Parti'nin senelik ekonomik çalışma konferansından hemen sonra Çin Uluslararası Ekonomi Değişim Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, düzenleyicilerin inşaatçıların makul finansman ihtiyaçlarını karşılayacağını ve kısa vadeli nakit sorunlarını çözmelerine yardımcı olacağına dikkati çekti.

Devlet desteği almaya uygunluk konusunda iflas etmiş ve mali açıdan sağlam müteahhitler arasında ayrım yapan Dong, düzenlemeleri ihlal eden ve işletme kabiliyetini kaybeden inşaatçıların hukukun üstünlüğü çerçevesinde tasfiye edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan Çin'de konut sektöründeki yavaşlamanın yol açtığı kriz, ülkede önde gelen inşaat ve emlak şirketlerinin borç ödemede yaşadığı yeni sıkıntılarla derinleşmişti.

Çin'in en büyük şirketlerinden ve inşaat sektöründe dünyanın en büyük yatırımcılarından Evergrande'nin yurt dışında iflas korumasında başvurmasının ardından konut satışlarında sektör lideri olan Country Garden da ödeme güçlüğü çeken şirketler kervanına katıldı.

Country Garden, Evergrande'nin 2021 yılında yaşadığı sıkıntıya benzer şekilde son bir ayda vadesi gelen biri yurt içi, ikisi yurt dışı borç tahvilinin faizini ödemekte başarısız oldu.

Şirket, 7 Ağustos tarihinde vadesi gelen 2026 ve 2030 tarihli, toplam 990 milyon dolar tutarındaki dolara endeksli iki borç tahvilinin 22,5 milyon dolarlık faiz ödemesini, 1 aylık "hoşgörü süresi" sona ermesinden 1 gün önce yaparak borçları için temerrüde düşmekten son anda kurtuldu.

Country Garden, 2 Eylül tarihinde vadesi dolan 3,9 milyar yuan (535 milyon dolar) tutarındaki yuana endeksli iç borç tahvilinin faiz ve ana para ödemesini de, borçlularını ikna ederek 3 seney yayılacak şekilde yeniden yapılandırıldı.

Milletvekilinden yabancıya mülk satışı tepkisi: Onlar da bir süre sonra müteahhitlik yapmaya başlayacak!

Türk vatandaşlığı için yapılan düzenleme suistimallerin önüne geçecek!


Geri Dön