27 / 04 / 2024

Türk vatandaşlığı için yapılan düzenleme suistimallerin önüne geçecek!

Türk vatandaşlığı için yapılan düzenleme suistimallerin önüne geçecek!

Yabancıların taşınmaz alımlarıyla vatandaşlık kazanabilmesine ilişkin uygulamaya göre arsalar üzerinde kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunması şartı getirildi. Yeni düzenlemeyi EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı değerlendirdi...




Yabancı yatırımcıların Türkiye vatandaşlığı için arsa alabilmesinin önüne geçildi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre yabancıların Türkiye'de 400 bin dolar tutarında taşınmaz satın alarak vatandaşlık kazanabilmesine yönelik uygulamada değişikliğe gidildi ve vatandaşlık edinimi için yapılan alımlara arsaların üzerinde kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunması şartı getirildi.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu düzenlemenin yerinde olduğunu dile getirerek, “Kat irtifakı kurulmuş olan arsalarda arsa payı alarak vatandaşlık ve ikamete yönelik bir işlem yapılmasına izin verilmesi çok doğru bir düzenleme. Fakat arsa payının tamamına toplu bir şekilde satın alarak üzerine yapılacak inşaattan vazgeçilmesi riski karşısında yetkili kurumunun önlem alması, atılan adımları daha da olumlu hale getirecektir.” diye konuşu.

Türk vatandaşlığı için yapılan düzenleme suistimallerin önüne geçecek!

Cansel Turgut Yazıcı yeni düzenlemeyi şu şekilde değerlendirdi:

“Aslında işin özünde yalnızca kat mülkiyeti kurulmuş ve inşaatı tamamlanmış yapılarda vatandaşlık verilmesi onun da 400 bin dolar rakamından daha yüksek olması gerektiği kanaatindeyim. Böylelikle söz konusu sürecin denetlenebilirliğini ve gerçekten ikamet için vatandaşlık alınabilirliğini de kontrol ettirecek. Ayrıca pasaport için alımının da önüne geçilecek. Yalnızca tamamlanmış yapı satışı söz konusu olursa en azından yapı kullanılamıyor olsa bile, arsa gibi boş durmaz, kiraya verilebilir, elektrik su doğalgaz da bağlanılır. Onların vergileri olur, kiraya verilmesi nedeniyle gelir vergisi doğar. Bu nedenle bir Türk Vatandaşı nasıl vergi veriyorsa onlar da bu şekilde vergi verir, yalnızca mülkü alarak vatandaşlık almakla kalmamış olacaklar. Ayrıca tüm bunlar dışında yarım kalan inşaatlar sebebiyle oluşmuş olan dava konusu unsurlar da ortadan kalkmış olur. Bu konu ile ilgili yargıdaki yük de azalmış olur.”

Söz konusu bu düzenleme arsa, tarla satışıyla vatandaşlığı kaldırdı. Ayrıca Türk vatandaşlığı elde etmenin suiistimal edilmesinin önünü kesecek bir değişiklik oldu.

 

Mevduat mı? Borsa mı?

Demir fiyatları arttı! Ev yaptıracaklar aman dikkat!

İkinci el otomobil alıp satarken galericiler mi, kurumsallar mı iyi?


Geri Dön