27 / 04 / 2024

Milletvekilinden yabancıya mülk satışı tepkisi: Onlar da bir süre sonra müteahhitlik yapmaya başlayacak!

Milletvekilinden yabancıya mülk satışı tepkisi: Onlar da bir süre sonra müteahhitlik yapmaya başlayacak!

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, yabancıların vatandaşlık edinimi için yaptığı gayrimenkul alımları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Arı, yeni yapılan düzenlemeyi eleştirdi. 



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla dün Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun, en çok tartışma konusu olan ‘Türk vatandaşlığının istisnai kazanılması’ başlıklı 20. maddesinde değişiklik yapıldı. 

Söz konusu yönetmeliğin eski halinde 400 bin dolar veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmazın tapu kayıtlarına üç sene satılmaması şerhiyle satın alınması halinde Türk vatandaşlığının istisnai şekilde verilmesi öngörülüyordu. Yeni değişiklikle taşınmazın tanımı, “400 bin dolar veya karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş veya üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz” olarak değiştirildi. 

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Cavit Arı, bugün gerçekleştirilen Türkiye Büyük Millet Meclisinin 34’üncü Birleşiminde konuyu gündeme taşıdı. 

Milletvekilinden yabancıya mülk satışı tepkisi: Onlar da bir süre sonra müteahhitlik yapmaya başlayacak!

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, konuya ilişkin açıklamasında yabancıya mülk satışıyla ilgili de neredeyse bedavaya vatandaşlık verilir duruma gelindiğine dikkat çekti. 

En son gelen tepkilerin ardından yabancıya gayrimenkul satışıyla vatandaşlık verilmesi kapsamında rakamın 400 bin dolara yükseltildiğinin altını çizen Cavit Arı, "Ama bakın, şimdi, daire satışları bir taraftan oluyordu, buna itirazlar vardı ya da işte “Olabilir.” diyenler bulunuyordu. Bu devam ederken, bununla ilgili tepkiler bir yandan sürerken Sayın Cumhurbaşkanı 12/12/2023 tarihinde yani daha bir gün önce Resmî Gazete’de Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te bir değişiklik yayımladı ve yönetmelik değişikliğine gitti" açıklamasında bulundu. 

Cavit Arı, bu değişiklikle birlikte, yalnızca vatandaş olmak için konut alınması yeterli sayılırken bir yandan da artık arsa satışının da bu kapsama alındığına vurgu yaptı. 

Milletvekilinden yabancıya mülk satışı tepkisi: Onlar da bir süre sonra müteahhitlik yapmaya başlayacak!

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, açıklamasının devamında "Yani yabancı gelecek, bir arsayı satın alacak, bu arsada… “Döviz tutarındaki taşınmaz” ibaresi “döviz tutarındaki kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş veya üzerinde yapı olan arsa vasıflı taşınmazı” şeklinde yönetmelik değiştirilmiş. Yani artık artık yabancı arsa alacak…" ifadelerine yer verdi. 

CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı, MYK Üyesi, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Üyesi Aliye Timisi Ersever de Arı'yı tarla diye düzeltti ve "Bu kadar mı ucuz bizim vatanımız?" dedi. 

Arı, şimdi de yabancıya arsa satıldığının altını çizdi ve söz konusu açıklamasını bu yabancıların bir süre sonra kat karşılığı vereceğinin,  bir süre sonra müteahhitlik yapmaya başlayacağının altını çizerek tamamladı. 

Türk vatandaşlığı için yapılan düzenleme suistimallerin önüne geçecek!

Mevduat mı? Borsa mı?

İkinci el otomobil alıp satarken galericiler mi, kurumsallar mı iyi?


Geri Dön