02 / 05 / 2024

Çin GYO'ları yeni dip seviyeleri gördü!

Çin GYO'ları yeni dip seviyeleri gördü!

Çin'in gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) düşüşüne devam etti ve CSI GYO Endeksi 2023 yılındaki yüzde 28'lik düşüşten sonra 2024 yılının başlarında yüzde 6,4 daha düştü.



Çin'in gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) düşüşüne devam etti ve CSI GYO Endeksi 2023 yılındaki yüzde 28'lik düşüşten sonra 2024 yılının başlarında yüzde 6,4 daha düştü. Söz konusu bu düşüş eğilimi, bir GYO yöneticisinin depo kira ücretlerinde kesinti yapacağını açıklaması ve getirilerin azalacağına dair artan korkuların bir sonucu olarak yedi günlük bir kayıp serisine de işaret ediyor. Mevcut satış dalgası, derinleşen gayrimenkul krizi, azalan tüketim ve durgun ticari faaliyetlerle boğuşan ve ticari alanlara olan talebin azalmasına neden olan Çin ekonomisine olan güven kaybını da yansıtıyor.

GYO piyasasında yaşanan düşüş, Pekin'in ağır borçlu yerel yönetimlere ve müteahhitlere mali rahatlama sağlamayı amaçlayan bu sektöre yatırım çekme girişimi için bir zorluk teşkil ediyor. 

Çin GYO ları yeni dip seviyeleri gördü!

investing'te yer alan habere göre piyasanın 2020 yılında açılmasından sonra yaşanan ilk heyecana rağmen, GYO endeksi 2022 başındaki zirvesinden neredeyse yarı yarıya düştü.

Genel olarak ücretlerden ya da kiralardan istikrarlı gelir sağlaması beklenen GYO'lar Çin'de önemli bir dalgalanma da yaşadı. Söz konusu bu dalgalanma, 4 Ocak tarihinde Wuhan merkezli bir depolama projesi için kira ücretlerinde yüzde 13'lük bir kesinti yapıldığını açıklamasından sonra yaklaşık olarak yüzde 30 düşen Harvest Jingdong Warehousing and Logistics REIT gibi belirli GYO'ların keskin düşüşünde açıkça görülüyor. Benzer biçimde CICC GLP Warehousing Logistics de benzer etkilere dair endişeler nedeniyle rekor düşük seviyelere ulaştı.

Endüstri parkı GYO'ları da artan boşluk oranları sebebiyle zarar gördü. Hua An Zhangjiang Industrial Park GYO, Şanghay'daki kiracı doluluğunda önemli düşüşlerle beraber bu sene yüzde 24'lük bir düşüş yaşadı. Ayrıca CCB Principal Zhongguangcun Industrial Park GYO, ekonomik zorluklar ve teknoloji sektörünü etkileyen hükümet eylemleri sebebiyle daha yüksek boşluk oranları bildirdi.

Son dönemlerde piyasalarda yaşanan gerilemelere cevap olarak GYO yöneticileri alım satımların durdurulması, şeffaflığın artırılması ve mülk sahiplerinin yatırım yapması gibi istikrar tedbirleri uygulamaya koydu. Söz konusu mevcut istikrarsızlığa rağmen, bazı yatırımcılar GYO piyasasında potansiyel görüyor. Defter değerinin altında işlem gören ve nakit temettü oranı yüzde 4,5'i aşan pek çok Çinli GYO, diğer Çin hisse senedi veya tahvil varlıklarına kıyasla daha cazip görülüyor.

ABD'de mortgage başvuruları yüzde 9.9 arttı, faizler yükseldi!

Çin konut sektörünü ayağa kaldırmak için harekete geçti! 70 milyar dolar ucuz kredi sağlandı!

Rusların yurt dışındaki emlak yatırımları azaldı!


Geri Dön