28 / 04 / 2024

Çin için büyüme beklentileri kötüleşiyor! Bankalar önlem için hangi kararı aldı!

Çin için büyüme beklentileri kötüleşiyor! Bankalar önlem için hangi kararı aldı!

Ekonomistler Çin’in büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmeye devam ediyor. Çinli bankalar ise büyümeyi desteklemek için mevduat faizlerinde ilave indirimi masaya yatırdı.



Bloomberg’in ekonomistlerle düzenlediği ankette Çin ekonomisindeki görünümün giderek kötüleştiği bir kez daha ortaya çıktı.

Bloomberght.com’da yer alan habere göre ankete katılan ekonomistlerin 2023 medyan Çin büyüme beklentisi yüzde 5,2 seviyesinden yüzde 5,1’e geriledi. Beklentilerde yapılan bu düzeltme büyük ölçüde üçüncü çeyrek tahminlerinin gerilemesinden meydana geldi.

Ekonomistler bu çeyrekte Çin’in büyümesini yüzde 4,6 yerine yüzde 4,4 olarak tahmin ediyor. 2024 büyüme beklentisi de yüzde 4,5 ile hükümetin açıkladığı yüzde 5’lik hedefin çok uzağında yer aldı.

Bu yıl Çin’in yüzde 4,9 büyüyeceğini öngören Continuum Economics Direktörü Mike Gallagher, büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesinde gayrimenkul yatırımlarındaki düşüş ve zayıf ihracat rakamlarının etkili olduğunu söyledi.

Çin Merkez Bankası’nın teşvik beklentileri de ankete yansıdı. Ekonomistler buna göre yılın son çeyreğinde politika kredi faizi olan orta vadeli borç verme faizinde 10 baz puan daha düşme olmasını bekliyor.

Çin’in sermaye piyasalarını hareketlendirme adımları da sınırlı etki yaratıyor. Pazartesi günü yüzde 5,5 kadar yükselen CSI 300 endeksi günü ise sadece yüzde 1,2 yükselişle tamamladı. Morgan Stanley analistleri ise hisse senedi piyasalarına ilişkin 2008’den bu yana ilk kez damga vergisinin düşürülmesi gibi adımların uzun vadede sürdürülebilmesinin zor olacağı görüşünde.

Çin için büyüme beklentileri kötüleşiyor! Bankalar önlem için hangi kararı aldı!

BANKALARIN MEVDUAT İNDİRİM PLANI

Çinli bankalar büyümeyi desteklemek için mevduat faizlerinde ilave indirim konusunu masaya yatırdı. Konuya yakın kaynaklara göre Çin'de ekonomiyi desteklemek ve kâr marjlarını korumak isteyen kamu bankaları bir yıl içinde üçüncü kez mevduat faizlerinde indirim yapmayı planlıyor.

Bu kaynaklar, Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank ve diğer bazı bankaların yerel para birimi mevduatlarında bazı önemli vadelerde 5 ve 20 baz puan arasında indirim yapmayı değerlendirdiğini ve faiz indiriminin en erken Cuma günü yapılabileceğini belirtti.

Geçen sene Eylül ve bu yıl haziran ayında mevduat faizini benzer oranlarda düşüren bankaların bu yeni hamlesi Çinli yetkililerin tüketim harcamalarını canlandırma çabalarına destek verecek.

 


Geri Dön