27 / 04 / 2024

Çin konut krizinden kurtulamıyor! Fiyatlardaki düşüş sürüyor!

Çin konut krizinden kurtulamıyor! Fiyatlardaki düşüş sürüyor!

Çin'de son dönemlerde sık sık gündeme gelen gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlardaki azalışa paralel olarak konut fiyatlarındaki düşüş devam ediyor.



Çin'de son dönemlerde gündemden düşmeyen gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlardaki azalışa paralel olarak konut fiyatlarındaki düşüş devam ediyor.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan konut fiyat endeksine göre, Kasım ayında, Çin'deki büyük ve orta ölçekli 70 şehirde yeni ev fiyatları yüzde 0,4, ikinci el konut fiyatları yüzde 0,8 düşüş gösterdi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre toplamda 70 şehrin 59 tanesinde yeni konut fiyatları, 69'unda da 2. el konut fiyatları, önceki aya kıyasla düşüş gösterdi.

Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre 2. el konut fiyatlarında, 2014 yılının Ekim ayından bu yana en hızlı düşüş kayıtlara geçti.

Yine paylaşılan bilgilere göre 2023 yılının 11 ayında satılan konutların toplam yüzey alanı 1 milyar metrekareye ulaşırken, geçen seneye göre yüzde 8 geriledi.

Çin konut krizinden kurtulamıyor! Fiyatlardaki düşüş sürüyor!

Söz konusu satışların toplam değeri ise 11 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5,2 azaldı ve 10,5 trilyon yuana (yaklaşık 1,5 trilyon dolar) düştü.

Ayrıca yine aktarılan bilgilere göre Çin'de gayrimenkul yatırımları, ocak-kasım döneminde, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9,4 gerilemişti.

HOLLANDA'DA KİRA ARTIŞLARINA SINIRLAMA GELMİŞTİ

Yine dış piyasalar ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Hollanda hükümeti, kiracıları yüksek kira artışına karşı korumak için, yeni yılda özel sektöre ait konutlardaki artış oranını sınırlandırdı. Buna göre konut sahipleri enflasyon oranın üzerine en fazla yüzde 1’lik bir artış getirebilecek.

BBC tarafından aktarılan detaylara göre böylelikle Hollanda hükümeti, artış oranını yüzde 5,5 ile sınırlandırmış oldu. Söz konusu bu karar, özel kişi ve kuruluşlara ait tüm müstakil konutlar, apartman daireleri, stüdyolar ve yüzen evler için geçerli olacak.

Hollanda İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2024 tarihinde itibaren geçerli olacak en fazla yüzde 5,5 oranında artış sınırlaması, enflasyon ve ortalama ücret artışına göre belirlendi.

 

Hollanda hükümetinden özel sektördeki konutların kira artışına sınırlama: En çok yüzde 1 olacak! 

Konut kira fiyatları ABD'yi de vurdu: 650 bin kişi sokakta yaşıyor!

Kırgızistan'da yaşanan konut krizi intihar salgınına neden oldu!


Geri Dön