18 / 05 / 2024

Çin Şanghay halkı evlerini satmıyor!

Çin Şanghay halkı evlerini satmıyor!

Şanghay’ın Guanfuli mahallesinde derme çatma binalarda oturan Çinliler, evlerini satmamak için direniyor. Belediye 16 yıldır bölge halkını ikna etmeye çalışıyor. Mahalleli, hızlı yükselen konut piyasasının ortasında baraka hayatını sürdürüyor.



Şanghay, Çin’in en büyük şehri. Aynı zamanda dünyanın pahalı ve lüks şehirlerinden biri. Şanghay’ın Guanfuli mahallesinde ise şatafatın aksine sade bir hayat var. Mahalleli, hızlı yükselen konut piyasasının ortasında baraka hayatını sürdürüyor. Etrafı dev binalarla çevrilmiş olsa da yıkık dökük evlerde yaşayan Çinliler, bölgeden taşınmayı reddediyor. Belediye de 16 yıldır halkı ikna etmeye çalışıyor.


Yarı serbest mülkiyet hakkı sebebiyle Guanfuli, Çin’de çözümsüz bir problemi olmuş durumda. Çünkü bir soru akla geliyor: Arazilerin sahibi kim? Milyon dolarlık lüks rezidanslara aldırmayan bölge sakinleri derme çatma evlerde oturmaya devam ediyor.  Mahalle, yıkık dökük ve bomba patlamış gibi görünüyor. Moloz ve çöp yığınları arasında sıkışıp kalan halk, strafor kutularında sebze yetiştiriyor.  Kırık dökük camlardan dolayı kış ayları  çok soğuk. Yaz mevsiminde ise sıcaktan kaynıyorlar adeta.


Uzun zamandır erkek kardeşi ve ailesi ile bölgede üç katlı küçük bir apartmanda yaşayan Luo Baocheng, evin annesinden miras kaldığını söylüyor. Luo yatırımcıların kendisine 4.2 milyon Yuan yani 649 bin Dolar teklif ettiği ancak bunu reddettiğini anlatıyor: “Onlar bana tapumun olmadığını söylüyorlar. Ben burada 32 yıldır yaşıyorum. Bu yetmez mi buranın benim olduğunu ispat etmek için.”  Luo, evinin  biçilen değerden daha fazla para ettiğini düşünüyor.


Bölgedeki emlakçılar ise Guanfuli’de arazinin metre karesinin 12 bin Dolar civarında bir değeri olduğunu belirtiyor. Barakalarda yaşayan halk, yatırımcıların fark ödemelerini istiyor.  Bu şartla evlerini Jiading bölgesindeki yeni apartmanlarla değiş tokuş etmeyi teklif ettiklerini dile getiriyor. Luo, kardeşi ve kendisine 2 apartman dairesi alabilmek için ödemesi gereken 1.18 milyon Yuan yani 182 bin Dolar farkı nasıl karşılayabileceğini soruyor.  Daha fazla indirim yapmaları gerektiğini ifade eden Luo, “Ben nereden 1. 18 milyon Yuan bulacağım? Ben emekliyim kardeşim de işten atılmış durumda.” diyor.


Yarına Bakış Gazetesi



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çin'in Şangay bölgesinde yükselen gökdelenler beklenmedik bir engele takıldı. Yüksek katlı binalarla şehri çevreleyen Çinli yetkililer, Guangfuli bölgesine geldiklerinde burada 30 yılı aşkın süredir yaşayan Çinliler mahallelerini tahliye etmeye yanaşmadı. Oturdukları gecekondu tipi her bir ev için 850 bin dolar isteyen Çinli mahalle sakinleri bu talep karşılanana dek burayı boşaltmayı reddetti.


Vatan


Geri Dön