Cinci Han 2010'da yerli ve yabancı turistlerin mekanı oldu!
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 1645’te inşa ettirilen Cinci Han’da 2010 yılında 8 bin kişi konaklarken, ziyaretçi sayısıda 100 bini geçti
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yap-işlet-devret modeliyle 1 milyon 500 bin dolar harcanarak 2004 yılında turizme kazandırılan Cinci Han, yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanları arasında bulunuyor.
"Cinci Hoca" olarak anılan Hüseyin Efendi tarafından 1645’te dönemin baş mimarlarından Mimar Kasım’a yaptırıldığı tahmin edilen handaki 22 standart, 2 süit ve 1 han ağa odası, mükemmel bir taş işçiliği yansıtmasının yanı sıra 18, 19 ve 20. yüzyılda inşa edilen Safranbolu konakları manzarasıyla turistlerin beğenisini topluyor.
Geçmişte handa konaklayanların değerli mallarını korumak için yapılan ve akşam kilitlendikten sonra gün doğumuna kadar açılmayan 3 ton ağırlığındaki büyük kemerli kapısıyla da ilgi çeken han, özellikle yöreye özgü dekorasyonuyla balayını geçirmek isteyen yeni evli çiftlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.
Cinci Han Otel İşletme Müdürü Ziya Alak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, handa geçen yıl 2009’a oranla yüzde 30 artışla 8 bin civarında kişinin konakladığını belirterek, ziyaretçi sayısının da 100 bini geçtiğini söyledi. Her yıl ortalama 25 çiftin balayı için Cinci Han’ı tercih ettiğini ve içinde 200 yıllık banyosu bulunan "han ağası odası"nda konakladığını anlatan Alak, şöyle konuştu:
"5 yıldızlı otellerin lüksünden sıkılan çok sayıda kişi otantik odalarımıza ilgi gösteriyor. Han, Safranbolu’nun gezilip görülebilecek tarihi unsurlarının ortasında yer almaktadır. Odalar, Safranbolu konakları ve tarihi çarşı manzaralıdır. Odaların her birinde taş ocağı ve kilimle yöreye özgü el işi perdeler vardır. Kervansaray yıllarında konaklayanlara ait yük hayvanlarının barındığ ahır, günümüzde seçkin konukların kahvaltılarını yaptıkları, öğle ve akşam yemeklerini yedikleri bir restoran olarak hizmet vermektedir. Her geçen yıl Safranbolu turizmi geliştikçe Cinci Han’a olan ilgi de artmaktadır."
AA