Çin'de emlak yatırımları ilk 11 ayda geriledi!
Çin ekonomisi Kasım'da, emlak sektöründeki gerileme ve tekrarlayan koronavirüs salgınlarından kaynaklanan aksaklıkların etkisiyle giderek yavaşladı.
Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Çarşamba günü açıklanan verilere göre, Çin’in perakende satışları Kasım'da beklentilerin altında seyretti. Kasım ayı perakende satışları, bir sene öncesine göre yüzde 3,9 yükseldi. Beklenti yüzde 4,6 civarındaydı. Sabit sermaye yatırımlarındaki büyüme senenin ilk 11 ayında yüzde 5,2 oldu. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Emlak yatırımları, Ocak-Ekim döneminde yüzde 7,2 yükseldikten sonra, bu artış, finansman kurallarındaki sıkılığın devam etmesi ve konut satışlarındaki güçlü düşüşün etkisi ile 2021'in ilk 11 aylık döneminde yüzde 6’ya düştü.
Bu veriler, ekonomi üzerinde gayrimenkul sektörünün neden olduğu aşağı yönlü baskının ve Çin hükümetinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisine istikrar kazandırmaya çalışırken karşı karşıya bulunduğu zorluğa dikkat çekiyor. Pekin yönetiminin “istikrarı” desteklemek amacıyla daha fazla krediyi kullanım imkanı sağlaması ve emlak piyasasındaki kontrolleri gevşetmesi öngörülürken, yetkililer geçen hafta “konutlar yaşamak içindir, spekülasyon için değil” şeklinde olan temel duruşlarına devam etti.
Pinpoint Asset Management baş ekonomisti Zhiwei Zhang, yayınladığı bir bilgi notunda, “Ekonomi Kasım ayında oldukça zayıf kaldı” diye konuştu. Zhang, iç tüketimdeki zayıflamayı, Çin’inKovid-19 salgınını kontrol altına almak amacıyla “sıfır tolerans” politikasına, emlak sektöründeki yavaşlama ve sıkı maliye politikası ile ilişkilendirdi.
Ekonomideki yavaşlama, Pekin yönetiminin, merkez bankasının para politikasını gevşetmesi ve Komünist Parti’nin 2022'de daha fazla mali harcama talimatı vermesyle beraber, odaklanmasını büyümeye istikrar kazandırmaya yöneltmesine sebep oluyor. Çin’de halihazırda ülkenin en büyük gayrimenkul şirketleri, borç kriziyle karşı karşıya.