04 / 05 / 2024

Çin'de eski fabrikalar 3 yıl içinde kapatılacak

Çin'de eski fabrikalar 3 yıl içinde kapatılacak

Çin hükümeti, tatile girmeden önce ek üretim ya da kapasite genişletme projelerini onaylamama kararı aldı



Küresel krize rağmen yılın ikinci çeyreğini yüzde 7.9'lık büyümeyle kapatan Çin'de hükümet, ülke sekiz günlük tatile girerken ekonomiyi tehdit eder hale gelen kapasite fazlasını ortadan kaldırmak amacıyla  sert önlemler ilan etti. Devlet Konseyi internet sitesinde yaptığı açıklamada, aşırı kapasite fazlasının fabrikaların kapanmasına, işgücü kayıplarına ve batık banka kredilerine yol açabileceğini duyurdu.

Konsey, olağan dışı olarak yerel hükümetleri de açıkça suçladı. Açıklamada "Bazı yerel yönetimler yasalara aykırı hareket etti, düzenlemelere aykırı olarak onay verdi, projelerin onaysız başlamasına izin verdi" denildi. Hükümet olarak nitelenen Devlet Konseyi bildirisine göre, aşağıdaki alanlarda sert önlemler alındı:

* Demir-çelik: Ek üretim ya da kapasite genişletme projeleri onaylanmayacak. Üretim kağasitesi mevcut düzeyde tutulacak ya da düşürülecek. Yapısal değişim ve teknolojik ilerleme teşvik edilecek. Geri kalmış fabrikalar modernleştirilecek. Çelik endüstrisinde büyük işletmeler modelinden güçlü işletmeler modeline geçilecek.
* Çimento: 30 Eylül itibariyle başlamamış tüm projeler askıya alınacak. Eski fabrikalar üç yıl içinde kapatılacak.
* Cam: Yeni başlanan projeler iptal edilecek. Uygulanmaya başlamayan projeler kaldırılacak. Yerel hükümetler düz cam yatırımı yapamayacamk. Yerel hükümet ve belediyelerin geri kalmış fabrikaları üç yıl içinde kapatılacak.
* Kömür ve kimyasallar: Merkezi hükümet ve yerel hükümetler kok kömürü ve kalsiyum karbür üretiminde genişleme projelerine gelecek üç yıl boyunca izin vermeyecek.
* Polisilikon: Elektrik yetersizliği ya da yüksek elektrik fiyatlarının bulunduğu bölgelerde projeler sıkı kontrol edilecek. Bunun dışındaki bölgelerde yeni proje onaylanmayacak. Belli bir kapasitenin altındaki projeler iptal edilecek.
* Rüzgar enerjisi: Yeni rüzgar enerjisi ekipmanı üretecek fabrika açılamayacak. 2.5 MW'ı aşan türbinlerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına destek verilecek. Kalite kontrol sistemlerinin gelişmesi teşvik edilecek.
* Aliminyum: Yeni kapasite artışı getiren hiçbir projeye üç yıl boyunca onay verilmeyecek. Teknolojik yenilemeye gidilecek.
* Tersaneler: Tersanelerin kapasite artırmalarına izin verilmeyecek. Planlanan rıhtım genişletme projeleri yasaklanacak.
Radikal


Geri Dön