02 / 05 / 2024

Çin'de konut inşaatları için karamsar 2024 öngörüsü!

Çin'de konut inşaatları için karamsar 2024 öngörüsü!

Çin'de konut piyasasında 2024 yılında da düşüşün devam ederek ekonomik büyümeyi aşağı çekeceği öngörülüyor. 



Morgan Stanley ve Goldman Sachs’in de aralarında olduğu 10 finans kuruluşuna göre Çin’de konut sektörü daralma sürecek.

Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley ve UBS Group AG’nin de aralarında bulunduğu 10 yatırım bankası ve aracı kuruma göre, Çin’in emlak sektöründe gerçekleşen daralma 2024 yılında da sürerek, Çin'de ekonomik büyümeyi aşağı çekecek.

Söz konusu beklentiler olursa, Çin’in emlak sektörü art arda 3 seneye tarihteki en uzun daralma serisine imza atmış olacak.

Ülkede gayrimenkul yatırımları için en önemli gösterge olan gayrimenkul sabit varlık yatırımları bu yılın ilk 11 ayında senelik yüzde 8 gerileme kaydetti. Bu gösterge geçen senenin tamamında yüzde 8,4 oranında gerilemişti.

Çin'in gayrimenkul yatırım ölçütü bu yılın ilk 11 ayında yıllık yüzde 8 düşüş gösterdi. Geçen yılın tamamında ise bu oran yüzde 8,4 düşmüştü.

Görünüm, hükümetin çoğunlukla konut talebini artırmaya ilişkin önlemler almasına rağmen emlak piyasasındaki gerilemenin sona ermekten uzak olduğunu gösteriyor.

Goldman ekonomistleri, gelecek sene gayrimenkul sabit varlık yatırımlarında “çift haneli” bir daralma bekliyorlar. Goldman ekonomistlerine göre sürdürülen emlak çöküşünün reel GSYİH büyümesi üzerinde 1 yüzde puan düşürücü etkisi olacak.

Morgan Stanley gayrimenkul sabit varlık yatırımları göstergesinin yüzde 7 oranında düşeceğini öngörürken, UBS yüzde 5’lik bir gerileme öngörüyor. Çinli ekonomistler de olumsuz beklentilere sahip; China Merchants Bank International emlak yatırımlarının yüzde 7 oranında düşmesini bekliyor.

Bloomberght'te yer alan detaylara göre, Citic Securities ekonomistlerine göre karamsarlığın temel sebebi, 2023 yılında yeni başlatılan gayrimenkul projelerinde gerçekleşen keskin düşüş. Diğer bir sebep ise gayrimenkul satışlarındaki gerileme. Hem Goldman hem de UBS, emlak satışlarının gelecek sene yüzde 5 düşeceğini öngörüyor.

Emlak Konut GYO Zonguldak On Temmuz Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son dakika! 

Yeni asgari ücretle beraber ödenekler arttı! GSS primleri, 65 yaş aylığı, engelli maaşı, işsizlik ödeneği ne kadar?


Geri Dön