28 / 04 / 2024

Çin’de tuttu bizde tutmadı! İthalat patladı ihracat azaldı!

Çin’de tuttu bizde tutmadı! İthalat patladı ihracat azaldı!

‘Türkiye Ekonomi Modeli’ adı verilen sistemde hedeflerin gerisinde kalındı. Türkiye’de ithalat patlarken, ihracatın azaldığı gözlendi. İşte verilerle detaylar…



Küresel ekonomik gelişmeler ve pandeminin etkilerinin yanı sıra Türkiye’deki gelişmeler ekonomiyi de önemli ölçüde etkiliyor. Ekonomik gelişmeler son yıllarda olumsuz olarak verilere aktarılırken Türkiye yeni model ve gelişmeler üzerine kafa yormaya devam ediyor. Türkiye’de ekonomi yönetiminin 2021’in sonlarında devreye aldığı adına önce Çin Modeli daha sonra da ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ denilen sistemde hedeflerin gerisinde kalındığı gözlendi. İhracat odaklı modelle beraber Türkiye’de ithalat patlarken, ihracat ise azalma gösterdi. Ancak aynı model Çin’de başarıya ulaştı. Çin 2022’de ihracatını yüzde 7, ithalatını ise yüzde 1,1 artırmayı başardı.

İŞARETLER DARALMAYI GÖSTERİYOR

Karar gazetesinde yer alan habere göre, son dönemlerde Türkiye’de uygulanan ekonomik politikalarla beraber makroihtiyati göstergeler daralmaya işaret ediyor. Ekonomi yönetiminin 2021’in sonlarında devreye aldığı adına önce Çin Modeli daha sonra da adı değiştirilerek, ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ denilen sistemde hedeflere ulaşılmadığı görüldü.

Çin’de tuttu bizde tutmadı! İthalat patladı ihracat azaldı!

BAKANLIK VERİLERİYLE İHRACAT VE İTHALATLAR

2022 yılında Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı öncü verilere göre, Türkiye 254,2 milyar dolarlık rekor ihracata imza attı. Bunun karşısında ithalat ve dış ticaret açığında da rekor gözlendi. Verilere göre Türkiye’nin ithalatı yüzde 34 artışla 364,4 milyar dolar olarak kaydedildi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön