10 / 01 / 2025

Çin'deki inşaat çalışmaları kültürel mirası tahrip ediyor

Çin'deki inşaat çalışmaları kültürel mirası tahrip ediyor

Çin'in hızlı gelişimi ve ekonomik kalkınması, ülkede son üç yılda 23 bin 600 kültürel ve tarihi yerleşim alanının yok olmasına neden oldu



Şinhua ajansının haberine göre, Devlet Kültür Mirasları İdaresi, Çin'de son zamanlarda hızlanan inşaat, altyapı ve yol çalışmaları nedeniyle ülkedeki birçok kültür mirasının tahrip edildiğini ve kalıntılarının yok olduğunu açıkladı.

Çin'de 2007 yılından bu yana tarihi mezarlar, tapınaklar ve heykellerin listesini çıkaran Kültür Mirasları İdaresi, şu ana kadar 776 bin 200 eseri listeleyerek koruma altına aldı.

Kültür Mirasları İdaresi Başkanı Şan Cişiang, yok olan eserlerin birçoğunun altyapı, yol ve rezervuar inşası sırasında dikkatsizlik nedeniyle yok edildiğini söyledi.

Çin'in 300 milyon yüen (yaklaşık 66 milyon 300 bin TL) harcayarak gün yüzüne çıkardığı 1700 yıllık Cangfey Tapınağının "Üç Boğaz Barajı" projesi nedeniyle yok olma tehlikesi altında olduğunu belirten Şan, bu kayıpların sadece Çin'in değil dünyanında kaybı olacağını kaydetti.

Ülkenin bu aşamadan sonra birincil önceliğinin Yazlık Saray ya da Çin Seddi gibi "muhteşem" eserleri korumak olacağını belirten Şan, şimdiye kadar kaybedilmiş, "bunlara göre daha az önemli kayıpların" ekonomik kalkınmaya kurban verildiğini ifade etti.

Çinli uzmanlar, kültür miraslarının yanlış kazı ve yerlerini doğru tespit edememe sonucu yok olduğunu ve tarihi eser ve yerleşim yerlerini korumak için yeterli istihdamın sağlanmadığını savunuyor.

Çin'de geçen ay dikkatsizce açılan maden çukurları nedeniyle Çin Seddi'nin bir bölümü onarılmayacak derece tahrip olmuş ve sorumluları hakkında dava açılmıştı.

2011 yılına kadar yurt içinde ve dışında bulunan tüm kültür miraslarının listesini çıkaracağını açıklayan Kültür Mirasları İdaresi, kayıp kültür miraslarını ülkeye geri kazandıranlara para ödülü vereceğini duyurdu.
AA

 


Geri Dön