03 / 05 / 2024

Çin'den bankalara konut kredisi çağrısı!

Çin'den bankalara konut kredisi çağrısı!

Çin hükümeti, 2022 yılının ilk çeyreğinde gayrimenkul alımında kullanılan kredileri yükseltmeleri ve gayrimenkul geliştiricilerine uygulanan borç sınırlamalarını kaldırmaları için bankalara çağrı yaptı. Bu şekilde gayrimenkul şirketlerine destek olunması planlanıyor.



Çin hükümeti, 2022 yılının ilk çeyreğinde gayrimenkul alımında kullanılan kredileri yükseltmeleri ve gayrimenkul geliştiricilerine uygulanan borç sınırlamalarını kaldırmaları için bankalara çağrı yaptı. Bloomberg HT'de yer alan habere göre; bu da devletin gayrimenkul sektöründeki likidite krizne ilişkin tedirginliğinin arttığını ortaya koyuyor. 

Çin hükümeti geçtiğimiz ay yaptığı bir yönlendirme kapsamında, gayrimenkul geliştiricilerine verilen ve son iki çeyrektir daralan kredilerin yükseltilmesini istedi. Buna ilave olarak gayrimenkul şirketlerinin satın alma ve birleşmeleri fonlamak amacıyla kullandığı kredilerin bundan sonra borç almayı kısıtlayacak üç kırmızı çizgiden biri olmayacağına dikkat çekildi.

Çin den bankalara konut kredisi çağrısı!

Çinli Evergrande ve Kaisa’nın tahvil ödemelerini yapamamasının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından bu şirketlerin kredi notu sınır temerrüde düşürülmüştü.

Satın alma ve birleşmeler için finansmana ulaşmanın kolay hale getirilmesiyle varlıklarını satarak nakte çevirmek isteyen gayrimenkul şirketlerine destek olunması planlanıyor. Fakat bankalar bu satın almalar için kredileri verse bile sektördeki pek çok konut geliştiricisi herhangi bir anlaşma yapma konusunda istekli değil.

Çin Merkez Bankası yetkilisi Lan Zhou, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği bir konuşmada birleşme ve satın almaların gayrimenkul sektöründeki riskleri çözmenin serbest piyasa şartlarıyla uyumlu en uygun yol olduğunun altını çizmişti.

Çinli emlak şirketi Shimao Gruop temerrüde düştü!

Evergrande yatırımcılarından protesto!


Geri Dön