04 / 05 / 2024

Çin'den emlak sektörüne 148 milyar dolarlık kurtarma paketi geliyor!

Çin'den emlak sektörüne 148 milyar dolarlık kurtarma paketi geliyor!

Pekin'in, şirketler borç yükü altında ezilirken ve nakit sıkışıklığı yaşanması sebebiyle inşaatlar durmuşken emlak sektörünü canlandırmak amacıyla 148 milyar dolarlık bir paket üzerinde çalışma sürdürdüğü belirtildi. İşte paketle ilgili tüm ayrıntılar...



Financial Times'ın haberine göre; Çin yönetimi borçlu konut sektörünü canlandırmak ve inşaatların uzun süre gecikmesi sebebiyle ipotekli konut kredilerini ödemeyi reddederek protesto düzenleyen alıcıların yumuşatılması amacıyla, iddialı bir hamle yapmak için hazırlanıyor.

Çin den emlak sektörüne 148 milyar dolarlık kurtarma paketi geliyor! 

Sözcü'de yer alan habere göre; Çin'in emlak sektörü, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toplam çıktının yaklaşık 3'te 1'ini meydana getiriyor. Ülkede uygulanan Kovid-19 karantinaalrına ek olarak, sektörün uzun süredir gerileme eğiliminde olması büyümenin ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,4'e düşmesinin önemli sebeplerinden biri oldu.

Reuters tarafından aktarılana göre; Çin Merkez Bankası (PBoC) ilk etapta ticari kamu bankalarına 29,64 milyar dolarlık düşük faizli kredi imkanı sunacak. Gelişmeleri yakından takip eden kişiler, kurtarma paketi kapsamındaki krediler için yüzde 1,75 faiz işletileceğini belirtti.

Çin den emlak sektörüne 148 milyar dolarlık kurtarma paketi geliyor!

Çin Devlet Konseyi'nin yakın zamanda onay verdiği proje kapsamında bankalar, duran gayrimenkul projelerini yeniden finanse etmek amacıyla  PBoC kredilerini, piyasa oranlarında verilen kendi kredi fonlarıyla beraber kullanacak. 

Aşırı kaldıraç kullanan geliştiriciler geçen yıl ülke çapında milyonlarca konutun inşasını askıya almak zorunda kalmıştı. Halihazırda ülkenin 91 kentinde 300'ü aşkın projeye yayılan ödeme boykotlarının çoğalması halinde ya da insanların sokağa çıkması durumunda finansal ve sosyal kargaşalar yaşanacağına yönelik endişeler gittikçe artmaya başladı. 

Çin'de pek çok emlak geliştiricisi şirket, daha sıkı kredi kontrolleri uygulamasına geçilmesinden sonra  iç ve dış borçlarını temerrüde düşürmüştü.

Çin den emlak sektörüne 148 milyar dolarlık kurtarma paketi geliyor! 

Fakat analistler Çin Merkez Bankası'nın finansman planının yeni kredileri geri ödemek için satışı yapılmayan konutların satışlarından ya da kira ödemelerinden yeterli nakit akışı oluşturulması durumunda faydalı olacağına ilişkin uyarılarda bulunuyor.

Çin'de gayrimenkul sektörü için kurtarma planı başlıyor! 44 milyar dolarlık gayrimenkul fonu kurulacak!

Emlak krizi bankaları perişan etti! Peş peşe iflas kararı açıkladılar

Çin’de mortgage boykotu büyüyor! İşte son dakika gelişmeleri!


Geri Dön