29 / 04 / 2024

Çin'den IMF'ye 'korumacılığa karşı çıkın' uyarısı geldi!

Çin'den IMF'ye 'korumacılığa karşı çıkın' uyarısı geldi!

Çin Başbakanı Li Çiang, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ile görüşmesinde IMF'den küresel ekonomide korumacılığa, bağları koparmaya ve tedarik zincirlerini kesmeye yönelik girişimlere karşı çıkmasını istedi.



Çin, Başbakan Li Çiang ile IMF Başkanı Kristalina Georgieva arasında yapılan görüşmenin detayları ortaya çıkmaya başladı. Çin'de kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyinden yapılan açıklamada, Başbakan Li’nin, görüşmede ülkesinin reform ve dışa açılma sürecine bağlı kalacağı, büyümeyi teşvik edici adımlar atmayı sürdüreceğini söylediği belirtildi.

Çin'in IMF'nin küresel yönetimde önemli role sahip olmasına destek verdiği ve işbirliğini derinleştirmeyi sürdüreceğini ifade eden Li, ekonomik küreselleşmeyi ve serbest ticareti savunmakla birlikte, korumacılığa, ekonomik bağları koparmaya ve tedarik zincirlerini kesmeye yönelik girişimlere de karşı çıkmalarını beklediklerini belirtti.

GELİŞEN ÜLKELERİN ETKİSİ ARTIRILMALI

Li, IMF'de temsilin geliştirilmesi, gelişmekte olan ülkelerin sesinin ve etkisinin yükseltilmesinin gerekliliğine dikkat çekerek, Aralık 2023'te sona erecek olan 16. Kota Gözden Geçirmesi'nin bu konuda olumlu neticeler vermesini beklediklerini söyledi.

Çin den IMF ye korumacılığa karşı çıkın uyarısı geldi!

IMF Başkanı Georgieva ise küresel ekonomik büyümenin üçte birini sağlayan Çin'in büyümeyi teşvik edici adımlarını olumlu karşıladıklarına dikkat çekerek, kırılgan durumdaki düşük ve orta gelirli ülkelerin kalkınmasını desteklemek için öncü rol oynamasını takdir ettiklerini söyledi. IMF'nin Çin ile daha ileri düzeyde işbirliğini amaçladığını belirten Georgieva, ülkelere küresel tedarik zincirlerinin işleyişini koruma ve parçalanma risklerini önleme çağrısı yaptı.

Bloomberght.com’daki habere göre Georgieva, Pekin'de Başbakan Li'nin ardından ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ile de bir araya geldi. İkili, küresel ekonomik ve finansal durum ve IMF ile bağlantılı problemlerle ilgili olarak görüş alışverişinde bulundu.

ÇİN MENŞELİ TUĞLALARA SORUŞTURMA

Bu arada Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yerli üretici Kümaş Manyezit İşletmeleri Sanayi AŞ. tarafından yapılan bazı yerli firmalarca da desteklenen başvuruyla ilgili olarak Çin menşeli "kromit ateş tuğlalar", "magnezit ateş tuğlalar", "krom magnezit ateş tuğlalar" ve "magnezit, dolomit veya kromit içerenler" ürünleri ile ilgili yürürlükteki dampinge karşı kesin önleme ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması yapılmasına karar verildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön