16 / 05 / 2024

Çine Barajı projesinin yüzde 98'i tamamlandı!

Çine Barajı projesinin yüzde 98'i tamamlandı!

Aydınlıların ilk olarak 34. Osmanlı Padişahı Abdülhamid'ten talep ettiği, Çine Barajı, Başbakan Erdoğan'ın katılacağı törenle hizmete sunulacak



Aydınlıların ilk olarak Osmanlı padişahı Abdülhamit'ten istediği, ancak o dönemden bu yana kadar bir türlü hayata geçirilemeyen Çine Barajı projesinin yüzde 98'i tamamlandı. Barajın, "10.10.2010" tarihinde, Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı törenle hizmete açılacağı bildirildi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Türkiye'nin asırlar süren sorunları da AK Parti döneminde son buluyor" derken, Başbakan Erdoğan, "3 padişahın rüyası, 59 hükümetin isteyip bitiremediği Çine Barajı'nı biz tamamlıyor, hizmete açıyoruz" diye konuştu.

CİMRİ OLMADIK
Bakan Eroğlu, Aydın ziyareti sırasında Çine Barajı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Aydın'ın 1.5 asırdır beklediği barajı yapmak bize nasip oldu. Bu bir övünç kaynağı. Geçen 141 yıllık sürede herkes 'bu barajı ben yapacağım' dedi. 3 padişah 59 hükümetin uğraştığı Çine Barajı'na bizim hükümetimiz el attı. Bizzat yerinde incelemeler yaparak bu barajın bir an evvel bitmesi için talimat verdik, üzerimize düşeni yaptık. Ödenek konusunda cimri davranmadık. Geçtiğimiz yıl baraj bölgesine yaptığım ziyarette de 10.10.2010 tarihinde barajın açılacağının sözünü verdim. Çine Barajı dünyanın sayılı barajları arasına girerek Türkiye'nin gururu oldu" diye konuştu. Çine Barajı'nın 136.5 metre yüksekliği ile Türkiye'nin ve Avrupa'nın 1'inci, dünyanın ise 5'inci büyük barajı olduğunun altını çizen Bakan Eroğlu, "Baraj, sonunda Aydın'a hayat verecek. Sel baskınlarını önleyecek. Hem çiftçi hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Aydın çiftçisi en son 2004 yılındaki taşkınlar sonucunda 75 milyon lira zarar etti. Barajın önemi burada ortaya çıkıyor" dedi.

SÖZ VERDİ
Başbakan Erdoğan Aydın ziyareti sırasında, Çine Barajı'nın 10 Ekim'deki açılış törenine katılacağı sözünü verdi. Erdoğan, "3 padişahın rüyası, 59 hükümetin isteyip bitiremediği Çine Barajı'nı tamamlıyor, hizmete sunuyoruz. Çine Barajı hidroelektrik santralı inşaatına 1995 yılında başlandı. 2003 yılına kadar yüzde 30'u yapıldı. Şu an yüzde 98'i tamamlandı. Çine Barajı ile 22 bin 358 hektar tarım arazisi sulanacak. 118 kilowatsaat enerji üretilip 9 bin 100 hektar arazi taşkından korunacak. Dünyanın 5'nci en yüksek barajı, Avrupa'nın ise en yüksek birinci sıradaki barajı, Aydın ve Türkiye'nin gururu olacak" diye konuştu.

SADRAZAM ARACI OLDU
1869'da padişaha yazı gönderildi
Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Ayten Can Tunalı, Çine Barajı'nın ilk olarak 34. Osmanlı Padişahı Abdülhamid'ten istendiğini ortaya çıkardı. Aydınlıların o dönemdeki Vilayeti Umumi Meclisi 12 Şubat 1869 tarih ve 201 sayılı yazısında dönemin sadrazamına, padişaha iletilmek üzere, "Çine nehrinin Kemer denilen yerde bir bent yapılıp hark açılarak Kahraman köyüne su akıtılırsa iki köy arasındaki arazi sulanır, elde edilecek ürünle halka ve hazineye gelir sağlanabilir. Mühendislerin keşif yapıp ne kadar masraf gerektiği hesaplansın" diye yazı gönderdiği, Abdülhamid'in, bu talebe "Sırası gelince yapılır" yanıtı verdiği belgeyle kanıtlandı.
Sultan Mehmed Reşat ve Sultan Mehmet Vahidettin döneminde de bu istek yerine getirilmedi.
YeniAsır/Erdal Karakavukoğlu


Geri Dön