28 / 12 / 2024

Çin'in inşaattaki teşviği azaltması mermer ihracatını yüzde 25 düşürdü!

Çin'in inşaattaki teşviği azaltması mermer ihracatını yüzde 25 düşürdü!

Çin hükümetinin inşaat sektörüne verdiği teşvikleri kısması, Türkiye'nin mermer ihracatını tutar bazında yüzde 25 düşürdü.



Çin hükümetinin inşaat sektörüne verdiği teşvikleri kısması, Türkiye'nin mermer ihracatını tutar bazında yüzde 25 düşürdü. Bir de İran'a ambargoların kalkmasının sektörü zora sokacağına işaret eden Temmer Mermer'in patronu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rüstem Çetinkaya, “Devlet mermer sektörüne enerji ve işçilik maliyetlerinde destek olmalı.” çağrısında bulundu. Çin'in büyüme rakamını yüzde 7'nin altına çekmek için inşaat sektörüne verdiği teşvikleri azaltması Türkiye'nin mermer ihracatını miktar bazında yüzde 27, tutar bazında yüzde 25 düşürdü. Bu durumu ünlü matematikçi Edward N.Lorenz, ‘kelebek etkisi teorisi' ile açıklıyor. Ancak mermer sektörünün önemli oyuncularından Temmer Mermer'in patronu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rüstem Çetinkaya, asıl kelebek etkisinin Batı'nın İran'la yaptığı nükleer anlaşmanın sonucunda oluşabileceğine dikkat çekiyor. Nitekim, Amerika'nın Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İran ile yaptıkları nükleer anlaşmanın Ortadoğu'yu güvenli bölgeye dönüştüreceği yönündeki söylemleri ve başladığı Ortadoğu seyahati, Türk iş dünyası tarafından endişe ile izleniyor. Özellikle Türkiye ile aynı mermer sınıfı üzerinde bulunması sebebiyle İran'a ambargoların kalkmasını ‘İran, ucuz enerji ve işçilik ile pazarımızı elimizden alabilir.' uyarısında bulunan Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, eğer sektör İran'daki gelişmelere paralel devlet tarafından desteklenmezse durumun Çin'in talep düşürmesinden daha etkili olacağını vurguluyor. Çin, halihazırda Türk mermer sektörünün en büyük alıcısı konumunda. Türkiye'nin 3 yıl önce uyguladığı gibi ekonomiyi soğutmaya çalışan Çin, inşaat sektörüne verdiği teşvikleri kısınca Türk mermer sektöründe kapasite kaybı yaşanmıştı. Bu sebeple kimi ocaklar çalışan sayılarını dahi yarı yarıya düşürmüştü. Çin'in ekonomiyi soğutma çabalarının olumsuz etkisinin Türkiye'de hâlâ devam ettiğini belirten Çetinkaya, “Bu yıl ilk 8 ay itibarıyla maden sektörünün ihracatı geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 8'e yakın azalmış durumda. Çin'e yapılan ihracatta ise kayıp daha büyük. Yüzde 25!” ifadelerini kullandı. Nitekim Türkiye'deki mermer üreticileri geçen yıl ilk 6 ayda Çin'e yaklaşık 435 milyon dolarlık blok mermer, 1,5 milyon dolarlık işlenmiş mermer ihraç etmişti. Bu sene ise aynı dönemde 325 milyon dolarlık blok mermer, 410 bin dolarlık işlenmiş mermer ihracatı gerçekleştiği bilgisini veren Çetinkaya, Çin'in aldığı kararlara karşı Türk mermer sektörü oyuncularının ‘geleceği öngördükleri ölçüde üretim stratejisi' gütmeleri tavsiyesinde bulundu. Çetinkaya, Temmer'in hem inovasyon hem de vizyoner adımları ile büyümesini sürdürdüğünü aktardı.


Bu yıl hedefimiz 60 milyon TL ciro


Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Çin'in etkisiyle yaşanan bu daralmalara rağmen 2015'i küçülmeden geçirdiklerini anlatarak, cirolarını bu yıl 60 milyon lira olarak belirlediklerini kaydetti. Şirket, cirosunun yüzde 80'ini ihracattan elde ediyor. “Bu yıl ise iç piyasadaki pazar payımızı yüzde 10-15 oranında artırarak, toplam cirodaki yerli payını yüzde 30-35'e çıkarmayı öngörüyoruz.” diyen Çetinkaya, ihracat pazarlarını da çeşitlendirmeyi sürdürdüklerini anlattı. Şirket halihazırda 40 ülkeye ihracat yapıyor. Temmer Mermer'in Eskişehir, Bilecik ve Afyon'da toplam 3 mermer ocağı bulunuyor.


Zaman


Geri Dön