07 / 05 / 2024

Çinliler ve Hintliler MARBLE'ye akın etti

Çinliler ve Hintliler MARBLE'ye akın etti

İzmir'de bu yıl 15'inci kez düzenlenen MARBLE Fuarı'na Çin ve Hindistan'dan ziyaretçi akını yaşandı



Dünyanın ikinci en büyük mermer fuarı olan ve bu yıl 15'incisi yapılan  İzmir  MARBLEUluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, zor durumda olan doğaltaş sektörünün geleceği için umut verdi.
Bu yılki fuara milli katılım organizasyonu düzenleyen Çin ve Hindistan'dan ziyaretçi akını yaşanırken, 224 kişilik Çin heyetinin yaptığı blok alımlar dikkat çekti. İSFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen, "Çin'i Hindistan'ın kurduğu ticari bağlantılar izledi. Arap ülkelerinin işlenmiş ürüne gösterdikleri ilgiyse sektör temsilcilerini sevindirdi" dedi.
Bir çok firmanın yeni bağlantı yaptığı fuara, 5 kıta, 75 ülkeden 3 bin 536 yabancı profesyonel ziyaretçi geldi. Bin 112 firmanın katıldığı fuarı, bu yıl 51 bin 560 kişi ziyaret etti.
İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen, küresel ekonomik krize rağmen başarılı bir fuar organizasyonu gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Bu yılki fuara milli katılım organizasyonu düzenleyen iki ülke, Çin ve Hindistan'dan ziyaretçi akını yaşandığını aktaran İşleyen, şöyle devam etti: "Geçmiş yıllarda, Türkiye'nin en çok taş ihracatı gerçekleştirdiği ülke olan ABD ise yaşadığı büyük ekonomik sıkıntıya rağmen fuara 63 kişilik bir heyetle katıldı. Bazı ABD firmalarının stok bağlantılar yaptığı gözlendi. Fuara, Avustralya'dan da 20 kişilik bir alım heyeti geldi."
İşleyen, fuar kapsamında sergilenen ağır tonajlı iş makineleri ve mermer işleme makinelerinin de ziyaretçilerin ilgisiyle karşılaştığını söyledi.  "Satıldı" levhalarının ilk günden itibaren araçlara asıldığını kaydeden İşleyen, "Firmalar yalnızca Türkiye'ye değil, yurtdışına da satış yaptılar. Ürdün ve Suriye'nin yaptığı makine alımları dikkat çekti" dedi.
İşleyen, 4 gün süren MARBLE Fuarı'nın İzmir ekonomisine yaklaşık 70 milyon dolarlık katkı sağladığını ifade etti.
 
Araplar işlenmiş ürün aldı
MARBLE Fuarı'nın beklenenin üzerinde iyi geçtiğini ifade eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, "Talepler, ön görüşmeler var. Ciddi bağlantılar yapan firmalar var. Muğlalı bir firma 80 konteynerlık bir bağlantı yaptı. Fuarda Hindistan ve Çin'den gelen alım heyetleri daha çok blok mermer aldı. Arap ülkeleri ise işlenmiş ürün konusunda bağlantılar yaptı" bilgisini verdi.
Erdinç, fuardan aldıkları güçle 10 yıl içinde Türkiye'yi doğaltaş konusunda dünya lideri yapmayı hedeflediklerini söyleyerek, "Şu sıralarda 20 milyar dolar pazar büyüklüğü olan sektör 150 milyar dolar seviyesine ulaştığı zaman, dünya doğaltaş rezervlerinin yüzde 40'nı elinde bulunduran Türkiye çok önemli bir avantaja sahip olacak" dedi.  
 
 
 
FUAR SEKTÖRE SARI IŞIK YAKTI
 
İBRAHİM ALİMOĞLU
 
Alimoğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aliomoğlu, fuara sektörün büyük umutla geldiğini belirterek, "Sarı bir ışık gördük. Yeni bağlantılar yaptık. Bu yıl fuarda ciddi, iş yapan insanların olduğunu gördük. Yaptığımız bağlantılar gelecek adına bize ışık oldu. MARBLE Fuarı kriz döneminde yapılan en iyi fuar oldu" dedi.
 
 
 
İŞİNİ İYİ YAPAN AYAKTA KALIR
 
MAHMUT YAŞLI
 
Alacakaya Mermer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yaşlı fuarın ziyaretçi sayısı açısından oldukça iyi olduğunu ifade ederek, "Bu yıl umutluyuz. Krizi atlatacağız. Bu süreçte bazı firmalar kapanabilir ama işini iyi yapan firmalar ayakta kalacak. Kriz bir yerde sektörde gerçek firmaların faaliyet göstermesini sağlayacak. Biz de krizle birlikte yıldızı parlayan firmalardan olacağız" diye konuştu.
 
 
TALEPTE YÜZDE 50'LİK ARTIŞ
 
SERDAR ÇAKMAK
 
Çin, Hindistan ve ABD ile önemli bağlantılar yaptıklarını söyleyen Ares Mermercilik Genel Müdürü Serdar Çakmak, bir önceki fuara kıyasla taleplerinde yüzde 50'lik bir artışın yaşandığını belirtti. Çakmak, sektör ihracatında yaşanan yüzde 30'luk gerilemenin kendilerini etkilemediğini söyleyerek, "2008'de 4 milyon dolar olan ihracatımızı 5 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
 
 
PAZARDA UZAKDOĞU AĞIRLIĞI VAR
 
HASAN SERTER
 
Daha önceki fuarlarda Amerikalı müşterilerin daha fazla olduğunu ifade eden Başaranlar Marble Yurtiçi Satışlar Müdürü Hasan Serter, krizle birlikte geçen yıldan itibaren pazarda Uzakdoğu'nun ağırlığının hissedilmeye başlandığını söyledi. Serter, "Bununla birlikte blok ürünlere bir yöneliş var. Fuar beklediğimizden daha iyi geçti" dedi.
 
 
FUAR BEKLENTİNİN ÜZERİNDE İYİYDİ
 
SAFFET ÖZKAN
 
Kriz nedeniyle fuara çok büyük beklentiler ile gelmediklerini söyleyen Pamukkale Mermer'in Sahibi Saffet Özkan ise, "Ama bu beklentimize göre fuar iyi geçti. Krizi göz önüne aldığımızda bir haraketlilik var. İhracatımızda ABD'de yaşanan kriz nedeniyle yüzde 30'luk gerileme var. ABD'deki sıkıntı nedeniyle travertenin yanında bej mermeri ürün portföyümüze eklemeyi planlıyoruz" dedi.
 
 
YATIRIMLA KRİZİ FIRSATA ÇEVİRECEĞİZ
 
HAYRİYE ÖZDEMİR
 
Reis Marble İhracat Müdürü Hayriye Özdemir fuarda ziyaretçi sayısının az olmasına rağmen iş yapan insanların çok olduğunu belirtti. Krizle birlikte taleple beraber arzında azaldığını kaydeden Özdemir, şöyle konuştu: "Bu dönemde 1 milyon TL'lik bir yatırım yaptık. Yeni yatırım ile üretim kapasitemiz yüzde 40 artacak. Bu yatırımla krizi fırsata çevirmeyi amaçlıyoruz."

Referans


Geri Dön