05 / 05 / 2024

Çinlilere kombi satan ECA devlere meydan okuyor

Çinlilere kombi satan ECA devlere meydan okuyor

ELGİNKAN Grubu bünyesinde faaliyet gösteren ECA'nın Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde yapımı bir yılda tamamlanan kombi fabrikası üretime başladı



Yeni fabrika ile Manisa'daki üretim tesisi sayısını 10'a yükselten grup yıllık üretim kapasitesini 320 bin adede çıkardı. 68 bin metrekare alan üzerine kurulu olan ve yılda 220 bin adet kombi üretecek olan tesisin tanıtımı için Manisa'ya basın gezi düzenleyen Elginkan Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Zeren, fabrikada ECA'nın yerel ve güçlü bir marka olarak birçok ülkede boy gösterdiğine dikkat çekti. 650 milyon liralık pazar büyüklüğüne sahip kombi sektöründe son dönemde yaşanan birleşme ve satınalmalar sonrasında yerli oyuncu olarak bir tek kendilerinin kaldığına işaret eden Zeren, "Çinlilere bile mal ihraç ediyoruz. Kombi de de büyük işler yapacağımıza yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

60 ÜLKEYE İHRACAT
12 milyon euroya mal olan tesiste şu an 80 kişi istihdam ettiklerini belirten Zeren gelecek yıl bu rakamın 250'ye çıkacağını söyledi. Asya'dan Avrupa'ya kadar yaklaşık 60 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Zeren geçen yıl grup olarak gerçekleştirdikleri 300 milyon euroluk cironun 100 milyonunu ihracattan elde ettiklerini söyledi. Zeren 2010'da cirolarını yüzde 20 oranında arttırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Ufuk Şanlı/Sabah

E.C.A'nın yıllık kombi kapasitesi 320 bin adete yükseldi

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

ECA'da yatırıma devam 
 

Elginkan Topluluğu'nun, 12 milyon euro yatırımla Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurduğu yeni fabrikada ilk etapta 80 kişi istihdam edilecek

Elginkan Topluluğu'nun 12 milyon euro yatırım yaparak Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurduğu yeni kombi tesisinde üretim başladı. Bu yatırım ile Elginkan Topluluğu'nun Manisa'daki fabrika sayısı 10'a ulaşırken, ECA'nın Pendik fabrikasıyla beraber yıllık kombi üretim kapasitesi de 320 bin adete yükseldi. Böylece Elginkan, Türkiye kombi pazarının yarısından fazlasını karşılaşayacak konuma geldi. Yeni fabrikada ilk etapta 80 kişi istihdam edilecek. Üretim artışına paralel olarak çalışan sayısı gelecek yıl 250'ye kadar çıkacak.

YÜZDE 20 BÜYÜME
Elginkan Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Zeren, Elginkan Topluluğu Isı Grubu Koordinatörü Ömer Özgen ve Emas A.Ş. Genel Müdürü Cahit Köse,  İzmir  Hilton Oteli'nde düzenledikleri basın toplantısı ile ısı grubunda yapılan çalışmaları anlattılar. Toplantıdan sonra Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni tesis ziyaret edildi.
Elginkan Topluluğu'nun 19 şirkete, 14 fabrikaya sahip yüzde 100 Türk kuruluşu olduğunu dile getiren Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Zeren, fabrikalarının 10'unun Manisa'da, 2'sinin İstanbul, 2'sinin de Bilecik'de olduğunu söyledi. Geçen yıl 285 milyon euro ciro yaptıklarını ifade eden Zeren, "Cironun 100 milyon eurosu ihracattan geliyor. 60 ülkeye ihracat yapıyoruz. ECA markamız, 120'ye yakın ülkede tescilli. 360'a yakın ürünümüzün hepsinde ihracat için gerekli sertifikalara sahibiz. Bu yıl ciromuz 250-300 milyon euro arasında gerçekleşecek. 2010'da ise yüzde 20 oranında büyüyeceğiz. Burada ihracattaki artışımız çok önemli" dedi.

TEŞVİK VERİLMELİ
Geçen 2 yılda krize rağmen 30 milyon euroluk yatırım yaptıklarını açıklayan Zeren, bu yıl ise 5 milyon euro yatırım gerçekleştirdiklerini anlattı. Zeren, 2010'da da 5 milyon euroya yakın yatırım yapacaklarını ifade etti. Zeren, her yıl Ar-Ge'ye 5 milyon dolar ayırdıklarını belirtti. Elginkan Topluluğu Isı Grubu Koordinatörü Ömer Özgen, üretimi tüketiciye daha az harcama yaptıracak şekilde yönlendirdiklerini söyledi. Özgen, "Şili'den Çin'e kadar çok sayıda ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa'da 7 milyon kombi var. Avrupa pazarı bizim en önemli pazarımız" diye konuştu. Emas Şirket Müdürü Cahit Köse de, bazı Avrupa ülkelerindeki gibi Türkiye'de de yoğunlaşmalı kombiye teşvik verilmesi gerektiğini söyledi. Köse, kombide pazar paylarının yüzde 12'den yüzde 15- 16'ya yükseldiğini belirtti. Köse, "Üretim kapasitemiz 220 bin adet. Arazimiz 700 bin adet üretime uygun. Kombinin yanı sıra güneş kollektörleri ve entegre sistemleriyle, klima ve ısı pompaları üreteceğiz" dedi
YeniAsır/Sinan Doğan

Manisa'ya 10'uncu fabrikayı kurdu kombide Türkiye'nin yarısını kavradı

Elkinkan Topluluğu, Manisa'ya 12 milyon Euro'luk yatırımla 10'uncu fabrikasını kurarak, kombi üretim kapasitesini toplam 320 bin adede yükseltti. Elginkan Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanvekili Muzaffer Zeren, “Türkiye'nin 650 bin civarında olan kombi pazarının yarısına ulaştık” dedi.

MANİSA'da yapımı 1 yılda tamamlanan E.C.A'nın kombi fabrikası üretime başladı. Yatırım maliyeti 12 milyon Euro olan tesisin üretime başlamasıyla Elginkan Topluluğu'nun yıllık kombi kapasitesi 320 bin adete yükseldi. İzmir'de düzenlenen basın toplantısında topluluğun faaliyetleri hakkında bilgi veren Elginkan Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanvekili Muzaffer Zeren, 1951'de temelleri atılan ve yüzde 100 Türk sermayeli olan E.C.A'nın bugün 14 fabrikası, 19 şirketi ve 2 bin 800 çalışanı bulunan bir topluluk haline geldiğini anlattı.

Manisa'da 10 fabrika

Muzaffer Zeren, ekonomik kriz döneminde topluluk olarak yatırıma devam ettiklerini, Elginkan Topluluğu'nun 2007-2008 yıllarında yaklaşık 30 milyon Euro tutarında yatırım yaptığını, 2009 yılı sonuna kadar 5 milyon Euro'luk daha yatırım gerçekleştireceğini kaydetti. İstanbul'da 2, Bilecik ve Osmaneli'nde birer fabrikalarının bulunduğunu, Manisa'da üretime başlayan tesis ile bu kentteki fabrika sayısının 10'a yükseldiğini aktaran Zeren, şöyle konuştu: “Yatırım maliyeti 12 milyon Euro olan Manisa'daki tesisimiz ile E.C.A'nın yıllık kombi üretim kapasitesi 320 bin adete yükseldi. Bu kapasite, Türkiye'nin 650 bin adet civarında olan kombi pazarının yarısı demektir.”

100 milyon dolarlık ihracat

Topluluğun 2008'de 285 milyon Euro ciro elde ettiğini, bunun 100 milyon Euro'sunu ihracattan sağladığını anlatan Zeren, şöyle devam etti: “Mevcut kriz nedeniyle 2009 yılında ciromuzu koruyacağız. 2010 yılında ise yurt içi ve yurt dışı pazarlardaki satış payımızı artırarak yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz.”

30 milyon liralık okul

Zeren, vakıf tarafından şu ana kadar 150 bin kişiye ücretsiz mesleki eğitim verildiğini, 3'ü eğitim merkezi, 3'ü Anadolu Lisesi olmak üzere toplam 6 okul binası yaptırıldığını, eğitim merkezlerine yılda yaklaşık 4 milyon TL harcadıklarını, yaptırılan okulların maliyetinin ise 30 milyon TL civarında olduğunu anlattı.

Şili çok iyi pazar

ÖMER Özgen, E.C.A'nın 2009'da 88 ayrı tip ve çeşit kombi ile geniş bir ürün gamına ulaştığını dile getirdi. Başlıca ihracat ülkelerinin İngiltere, Almanya, Romanya, Belçika, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan,Özbekistan, İran, Suriye, Irak, Bahreyn, Ürdün, Mısır, Lübnan, İsrail, Libya, Tunus, Cezayir, Fas, Senegal,İspanya, Fransa, Macaristan, Polonya, Moldova, Kosova, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan, ABD, Şili ve Çin olduğunu aktaran Özgen, “İlginçtir, Şili ısıtmayla ilgili bütün ürünlerini Türkiye'den alıyor” dedi. Özgen, Avrupa'da çok güçlü markalarla mücadele ettiklerini, bilinirliklerini artırdıklarını, önümüzdeki dönemde daha fazla pazar payı sağlayacaklarını söyledi.

Yeni fabrikada 250 kişi çalışacak

E.C.A.'nın yeni fabrikasında 68 kişi çalışıyor, gelecek yıl 250 kişiye çıkacak.
Tesis yılda 220 bin adet kombi üretecek.
Elginkan Topluluğu'nun Türkiye kombi pazarındaki payı 2009 sonunda yüzde 15-16'ya yükselecek.
Elginkan ürettiği kombilerin yüzde 50'sini ihraç ediyor.
Türkiye'de 6 milyon çalışan kombi bulunuyor ve ortalama kullanım ömrü 10-15 yıl.
Emrah Gürel/Hürriyet


Geri Dön