28 / 04 / 2024

Çip üretiminde Türkiye anahtar ülkelerden birisi olacak!

Çip üretiminde Türkiye anahtar ülkelerden birisi olacak!

Yongatek Microelectronics Genel Müdürü Ali Baran, ABD'deki önemli şirketlerin CEO'larının 21. yüzyılda petrolün yerini çipin alacağını söylediğini belirterek, "Türkiye açısından bu konuyu bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.



Özellikle otomobil üretimine büyük sekte vuran dünyadaki çip krizi çözüm beklerken, gelecekte çip üretiminin petrolün yerini alacağı vurgulandı. Yongatek Microelectronics Genel Müdürü Ali Baran, Kovid-19 salgınından sonra çip tedariki konusunda küresel ölçekte bir kriz yaşandığına dikkat çekti. "Bu krizin nedeni ABD ile Çin arasındaki çip üretim rekabeti. Biz bu krizin henüz başında olduğumuzu düşünüyoruz" ifadesini kullanan Baran, şunları söyledi: "ABD'deki çok önemli şirketlerin CEO'ları 21. yüzyılda petrolün yerini çipin alacağını belirtiyor. Bu gerçek dünyanın bundan sonraki dönemde çip konusuyla şekilleneceği anlamını taşıyor. Biz de bu konuyu Türkiye açısından bir fırsat olarak görüyoruz."

YERLİ ÜRETİM ÇİP: KIRMIK

Yerli üretim çip "Kırmık" hakkında da konuşan Baran, bunun ürettikleri ilk çip olduğunu ve görüntü işlemlerinin olduğu her yerde kullanabileceğini söyledi. Baran, asıl piyasa hedeflerinin görüntü sistemleri olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Çip, görüntüyü sensörlerden aldıktan sonra düzgün şekilde gösterilmesi, sıkıştırılması, başka bir yere aktarılmasının tamamını destekleyecek. Akıllı şehirler gittikçe hayatımızın bir parçası oluyor. Her yerde kameralar var ve bu görüntüler büyük disklerde saklanıyor. Artık bu görüntüleri işlemek ve işlenmiş görüntüyü değerlendirmek çok daha önemli bir hale geldi."

Dunya.com’daki habere göre Kırmık 2.0'ın seri üretime geçeceğini ve küresel piyasada yalnızca 3-4 benzer nitelikte model olduğunu belirten Baran, söz konusu çipin, çok yüksek bir oranda video sıkıştırmayla yapay zeka algoritmalarını destekleyecek bir model olarak geliştirildiğini söyledi.

Çip üretiminde Türkiye anahtar ülkelerden birisi olacak!

ÇİP PROBLEMİ ÇÖZÜLEBİLİR

Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu nadir sektörlerden biri olan çip sektöründe tedarikçi konumuna erişmeyi hedeflediklerini belirten Baran, şunları söyledi: "Türkiye çip problemini henüz halletmedi ama çözülemeyecek bir sorun değil. Gençlerimizle, üniversitelerimizle, sanayicilerimizle birlikte çalışarak bu konuyu çözeriz. TEKNOFEST bu açıdan çok önemli. 5-10 yıl içinde Türkiye, yarı iletken çip sektöründe anahtar ülkelerden biri haline gelecek. Ülkemiz çok önemli bir genç nüfusa sahip, çok kaliteli iş yapabilen sanayicilerimiz ve altyapılarımız var. Türkiye'nin stratejik bir planla 5-10 yıl içinde yeni oluşacak yarı iletken sektöründe çok önemli bir oyuncu durumuna geleceğine inancımız tam."


 


Geri Dön