23 / 11 / 2024

Çırakoğlu Mimarlık, Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri finalinde!

Çırakoğlu Mimarlık, Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri finalinde!

Çırakoğlu Mimarlık, Abdullah Gül Üniversitesi Kampüsü projesiyle Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’nde Geleceğin Projeleri / Eğitim Yapıları kategorisinde finale kaldı




Bu yıl 65’in üzerinde ülkeden rekor sayıda katılımın yaşandığı Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’nde toplam 33 farklı kategoride yarışacak olan projeler “The World Building of the Year 2012” ve "Future Project of the Year 2012” ödüllerini almak için aralarında Moshe Safdie, Ben Van Berkel, ve Juergen Mayer H gibi isimlerin de bulunduğu jüri karşısında sunum yapacak.


Londra merkezli EMAP Media Group tarafından düzenlenen ve 3-5 Ekim tarihleri arasında Singapur'da beşincisi gerçekleştirilecek olan Dünya Mimarlık Festivali, mimarlık dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Proje sunumlarının yanı sıra sergi, panel ve seminerlere de sahne olacak olan Dünya Mimarlık Festivali’nde ödüller 5 Ekim Cuma günü açıklanacak.


AGÜ Yerleşkesi

Çırakoğlu Mimarlık’ın Dünya Mimarlık Festivali’nde “Geleceğin Projeleri / Eğitim Yapıları” kategorisinde yarışacak olan projesi, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi tarafından 2011 yılında açılan davetli yarışmayı kazandıktan sonra inşa edilmeye başlandı. Kampüsün 2015 yılından itibaren hizmete girmesi planlanıyor.


Projenin tasarımında, yeni bir üniversite olarak saygın ve değerli bir kurum olmayı hedefleyen Abdullah Gül Üniversitesi için nitelikli bir kampüs ortamı yaratmak adına evrensel değerlerle yoğurulmuş yenilikçi bir anlayış benimsendi. Yerel dinamikler ve bölgeye has tarihsel referanslar, bu yenilikçi tutuma katkı sağlayacak unsurlar olarak kabul edildi. Kayseri'nin doğusunda, şehir merkezinin dışında yer alan yerleşke alanında kentsel anlamda da bütünlük gösteren bir fiziksel çevre tasarımı amaçlandı.


Kampüs yaşantısının sadece araştırma ve eğitimden ibaret olmadığı düşüncesinden yola çıkarak oluşturulan fiziksel çevrenin, burayı kullanacak topluluğa sahiplenme ve ait hissetme duygusu yaşatacak niteliklere kavuşması en önemli hedeflerden biriydi.


Yerleşke şehir dışında bir konumda olduğundan kentle bağlantısını güçlü tutacak bir ulaşım ağı oluşturmanın ötesinde, bu alanı kentin önemli bir rekreasyon ve kültür alanı olarak tarifleyecek bir kurgu belirlendi. Kampüsün aynı zamanda Kayserililerin kullanımına açık bir kent parkı olması fikri geliştirilirken, kampüsün peyzaj ve yeşil alan düzenlemeleri ile olduğu kadar, kentsel karakteri güçlü olan karma kullanımlı bir çekim merkezi olması öngörüldü.


AGÜ yapılarının her birinin nitelikli mimari ürünler olması ve bir araya geldiklerinde özgün karaktere sahip bir yerleşim tanımlamaları tasarımın temel prensiplerinden biri oldu. Yapılara eğitim anlayışını ve üniversitenin vizyonunu yansıtacak nitelikte mimari bir dil kazandırıldı. Bölgenin tarihinden gelen ve sahiplenilmesi beklenen mimari mirasa ait değerler, yeniden yorumlanarak ve birebir temsil düzeyinden uzak durularak tasarıma ilave edildi.


Çırakoğlu Mimarlık

2002 yılında Alişan Çırakoğlu tarafından kurulan, 2007 yılında Ilgın Avcı’nın ortak olarak katıldığı Çırakoğlu Mimarlık, yenilikçi, işlevsel ve daha iyi bir fiziksel çevre için üretim yapıyor. Her projede o projeyi etkileyen tüm unsurları anlamaya odaklanıyor. Değiştirmek üzere olduğu çevreye karşı sorumlu hissediyor. Yapı ve kent ölçeğinde tasarlarken yenilikçi bakıyor, ileri teknolojiyi sadece ürüne değil tasarım sürecinin kendisine de dahil ediyor. Ekonomik ve çevreye duyarlı projeler geliştiriyor. Fiziksel çevreyi farklı ölçeklerden bir arada bakarak deneyimleyen Çırakoğlu Mimarlık farklı ölçeklerdeki tasarlama süreçlerinde bütüncül ve akıcı bir yaklaşım sergiliyor, her projede ilerici bir duruşu zamansız bir ifadeye dönüştürmeye çabalıyor.


2011 yılında Abdullah Gül Üniversitesi Master Planı Davetli Yarışması’nda alınan 1.Ödül; 2010’da İzmit Sahili Peyzaj Ve Kentsel Tasarımı Ulusal Yarışması’nda alınan Satınalma Ödülü; 2010’da ODTÜ Öğrenci Merkezi Ulusal Yarışması’nda alınan Mansiyon Ödülü; 2009 Tarsus Sev İlköğretim Okulu Davetli Yarışması’nda alınan 2.Mansiyon Ödülü; 2008’de Alişan Çırakoğlu’nun aldığı Arkitera Genç Mimar Ödülü; 2008 yılında Sarıkamış Harekatı Anma Alanları Ulusal Fikir Projesi Yarışması’nda alınan Mansiyon Ödülü, 2007’de Eskişehir Ticaret Odası Hizmet Binası, Fuar Alanı Ve Sosyal Tesisleri Mimari Proje Yarışması’nda alınan 1.Ödül; 2005’te ODTÜ Teknokent Yazılımevi Davetli Proje Yarışması’nda alınan 1.Ödül ve 2002 Antalya Altın Portakal Film Müzesi Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda alınan 1.Ödül Çırakoğlu Mimarlık’ın aldığı önemli ödüllerden bazıları.


www.cirakoglu.com

http://www.facebook.com/cirakoglu.architects

http://twitter.com/CIRAKOGLU_ARCH



Geri Dön