02 / 05 / 2024

Çok sayıda inşaat mühendisi serbest çalışma ortamında faaliyette bulunuyor!

Çok sayıda inşaat mühendisi serbest çalışma ortamında faaliyette bulunuyor!

TBMM Genel Kurulunda, Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin bütününe ilişkin yapılan görüşmeler bitirildi. CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek konuya ilişkin konuştu.



TBMM Genel Kurulunda, Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin bütününe ilişkin yapılan görüşmeler bitirildi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, teklifin, 20 bin civarında harita kadastro mühendisiyle, tüm vatandaşları ve konunun paydaşları olan kamu kurumu, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarını ilgilendirdiğine dikkat çekti.

Çok sayıda inşaat mühendisi serbest çalışma ortamında faaliyette bulunuyor!

Teklifin kanunlaşması durumunda, eski kanuna göre çalışmalarına devam eden büro mensubu mühendislerin devlet kadrolarına geçebilmesi fırsatının ise şaibeli olacağına vurgu yapan Nuhoğlu, şöyle konuştu:

"İşe girmek için bekleyen binlerce genç mühendisimiz yüksek KPSS puanlarıyla atama beklerken bu geriye dönüş düzenlemesi haksızlıktır. Acaba birilerine ayrıcalık mı yapılıyor sorusu akla gelmektedir. Sonuç itibarıyla meslekte geçen süre, sınav, yetki karmaşası, devlet memurluğuna dönüş ayrımcılığı ve denetim konusundaki tereddütlerin harita ve kadastro mühendislerini, bu hizmetten yararlanan vatandaşlarımızı, belediyeleri ve diğer kamu kuruluşlarını olumsuz yönde etkilemesini istemiyoruz. Temennimiz teklifin kanunlaşması ve yürürlüğe girmesiyle tartışma ortamının bitmesi ve yeni düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulmamasıdır."

Çok sayıda inşaat mühendisi serbest çalışma ortamında faaliyette bulunuyor!

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek ise konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, LİHKAB'lar ve harita kadastro mühendisleri arasındaki sorunun, YÖK tarafından uzun zamandır uygulanan yanlış eğitim sisteminin sonucu olduğuna dikkat çekti. 

Zeybek, "Düşünebiliyor musunuz, ülkemizde bir tek matematik sorusu çözüp, hiç fen sorusu çözmeden üniversitelerde mühendislik dalında eğitim görme şansı vardır. Böyle olunca da çok sayıda harita mühendisi, inşaat mühendisi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin disiplinleri içindeki çok sayıda mimarlık ve mühendislik mensubu, piyasada serbest çalışma ortamında görev yapmaya çalışıyor" açıklamasında bulundu.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tescil yönetmeliğinde değişiklik!

Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve bürolarına yönelik teklif kabul edildi! 


Geri Dön