29 / 04 / 2024

Çökme tehlikesi olan Yerebatan Sarnıcı ne olacak?

Çökme tehlikesi olan Yerebatan Sarnıcı ne olacak?

Geçtiğimiz günlerde restore edilen Yerebatan Sarnıcı'nın ziyarete kapalı bölümünde yer alan sütunlarda çökme tehlikesi olduğu saptanmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, sarnıç için çalışmaların hemen başlaması gerektiğini dile getirdi.



İstanbul’da bulunan bin 500 yıllık Yerebatan Sarnıcı tehlike saçıyor. Sarnıcın ziyarete kapalı bölümünde dört yıldır devam eden restorasyon çalışmaları sırasında sütun başlarında ‘gergi boşlukları’ belirlenirken çökme riski tespit edilmişti. Bu durum nedeniyle olası depremde göçmelerin bile yaşanabileceği belirtildi. Üstelik sadece sarnıç değil, çevresindeki yapılar da tehdit alında. BirGün Gazetesi'nden Dilara Şimşek'in haberine göre yapıya müdahale etmek için Koruma Kurulu’ndan 47 gündür onay beklediklerini belirterek şu sözleri aktardı: 

“Sütun başlarında gergilerin sürekliliğin olmadığını gördük. Bu sıkıntılı bir durum, olası bir deprem fazla hasar alacağını gösteriyor. Eğer bir an önce önlem almazsak Yerebatan Sarnıcı gibi önemli bir tarih deprem sırasında ciddi risk alacak. Hasar yoğunlaşabilir, çökmelere sebebiyet verebilir.”

Yaklaşık 50 gün önce Koruma Kurulu’na bilgilendirmede bulunduklarını söyleyen Özel, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:“Güçlendirme projesi hazırladık ve bunu kurula ilettik. Kurula durumun hassasiyetini söyledik, yerinde görme kararı çıkarıldı ve tüm hasar alacak noktaları gösterdik. Ancak henüz kuruldan bir resmi belge veya onay almadık. Onaylanır onaylanmaz hemen müdahale edeceğiz. Güçlendirme çalışmalarına bir an önce başlamak gerekiyor.”
 

Yerebatan Sarnıcı'nda çökme tehlikesi tespit edildi!


Geri Dön