02 / 05 / 2024

Çöp vergisi nereye ne zaman yatırılır?

Çöp vergisi nereye ne zaman yatırılır?

Mart ayı itibarıyla ödenmesi gereken vergiler arasında taşınmaz mallar adına ödenecek çöp vergisi de yer alıyor. Peki, çöp vergisi nereye ne zaman yatırılır?



Çöp vergisi nereye ne zaman yatırılır?

İşyerleri ve konutlar, çevreye verdikleri zararları vergi ödeyerek finanse etmekle yükümlü oluyor. Konutlarda bu su faturasına yansıtılıyor.  


Ancak iş yerlerinin çöp vergisi ödemeleri için bildirim vermeleri gerekiyor. 

Çöp vergisi taşınmazın bulunduğu belediyeye ödeniyor. 


Çöp vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve iş yerlerinden alınan bir vergi türü olarak biliniyor. Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanan oluyor. Boş binalarda mükellef bina sahibi olarak karşımıza çıkıyor. 


- Çevre temizlik vergisi, birinci taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.  Dileyen mükellef birinci taksit döneminde veya daha önce bir yıllık verginin tümünü de ödeyebiliyor. 


- Çevre temizlik vergisi her yıl Maliye Bakanlığınca saptanan yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılarak hesaplanıyor. 


- Çevre temizlik vergisi bağlı bulunulan belediyelerin veznesine yatırılıyor. 


Mart ayı itibarıyla ödenmesi gereken vergiler arasında taşınmaz mallar adına ödenecek çöp vergisi de bulunuyor. Verginin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'a kadar devam edecek.


Çöp vergisi ne kadar ödenecek?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön