03 / 05 / 2024

Çorum Hitit Barajı cazibe merkezi olacak!

Çorum Hitit Barajı cazibe merkezi olacak!

Hititler tarafından yaklaşık 4 bin yıl önce inşa edildiği tahmin edilen ve Anadolu'nun en eski barajı olarak değerlendirilen Çorum'daki Hitit Barajı, Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün hazırladığı projeyle bölgenin cazibe merkezi olacak.



 Hititler tarafından yaklaşık 4 bin yıl önce inşa edildiği tahmin edilen ve Anadolu'nun en eski barajı olarak değerlendirilen Çorum'daki Hitit Barajı, Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün hazırladığı projeyle bölgenin cazibe merkezi olacak.


Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa ile diğer önemli merkezlere ev sahipliği yapan Çorum'a yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki Alacahöyük ören yerinde 2002 yılında ortaya çıkarılan Hitit Barajı'nın turizme kazandırılması amacıyla DSİ Genel Müdürlüğü harekete geçti.


Türkiye'nin "ilk milli kazı alanı" unvanına sahip Alacahöyük'te  Ankara  Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmaları yürüten kazı heyetinin başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu'nun girişimleri sonucu DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında, bölgede çeşitli yatırımlar yapılarak, düzenlemeler gerçekleştirilecek. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce de onaylanan projenin, ihaleyi kazanan yüklenici firma tarafından 2017 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.


DSİ 5. Bölge Müdürlüğünün koordinesi ve denetiminde yürütülen proje ile 15 milyon lira harcanarak kamulaştırması yapılan yaklaşık 28 hektarlık alanda Hitit Ormanı, Hitit yemeklerinin sunulacağı restoran, Alacahöyük Kazıları Araştırma Merkezi, 20 yataklı misafirhane, kütüphane, sergi ve konferans salonu, satış büfeleri, yürüyüş bantları, otopark, Hitit arabalarıyla yapılabilecek geziler için yollar, baraj ve kazı alanları için seyir terasları, doğal tarım alanları, laboratuvar, atölyeler ve çalışma ofisleri yapılacak. Hitit yapı tarzına yakın şekilde inşa edilecek tüm yapılarda güneş enerjisi sistemi kullanılacak. 


"Anadolu arkeolojisine ışık tutacak bir proje"


Alacahöyük'teki kazılara 20 yıldır başkanlık yapan Prof. Dr. Çınaroğlu, Hitit Barajı'nın dünyada işleyen en eski baraj olduğunu söyledi.


Söz konusu çalışmayı, "Anadolu arkeolojisine ışık tutacak proje" olarak nitelendiren Çınaroğlu, bundan sonra yapılacak benzeri çalışmalar için de projenin örnek oluşturacağını kaydetti. 


Projenin, Çorum ve Türkiye için çok büyük bir kazanç olacağına inandığını dile getiren Çınaroğlu, şunları kaydetti:


"Alacahöyük, 4 bin 500 yıl önce eyalet bölge merkeziydi. Şimdi Alacahöyük o konuma getirilecek. Bu proje çok büyük gelir getirecektir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça'ya Hitit Barajı'nın önemini anlattıktan sonra bu proje ortaya çıktı. Müsteşarımıza ve Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu'na bilim dünyası adına teşekkür ediyorum."


Çınaroğlu, proje kapsamında gerçekleştirilecek yatırımların yanı sıra alan içerisine en çok bilinen Hitit eserlerinden 55'inin kopyasının konulacağını sözlerine ekledi.


Hitit Barajı ve çevresinin canlandırılıp cazibe merkezi haline dönüşmesi amacıyla hazırlanan projenin hayata geçirilmesiyle yıllık 35 bin dolayında turistin ziyaret ettiği Alacahöyük'e 100 bin kişinin gelmesi hedefleniyor.



Yenigün Gazetesi


Geri Dön