22 / 12 / 2024

Tarihi Üç Kümbetler cazibe merkezi olacak!

Tarihi Üç Kümbetler cazibe merkezi olacak!

Tarihi Üç Kümbetler cazibe merkezi olacak. Erzurum Yakutiye Belediye Başkanı Korkut: "Misafirlerimize eski Erzurum havası da solutmak istiyoruz. Faytonlar olacak, kışın atlı kızaklar devreye girecek.



Erzurum'da Saltuklular dönemine ait Üç Kümbetler, Saray Hamamı, Rabia Ana Türbesi, Gürcü Mehmet Camisi, 24 sivil mimari örneği evin de bulunduğu alan Yakutiye Belediyesi tarafından 2011 yılında başlatılan "Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projesi" ile turizme katkı sağlayacak.


Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Üç Kümbetler ve çevresinde yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışmalarına 2011'de başladıklarını, bu süreçte ilk önce kamulaştırma yaptıklarını anlattı.


Şu an itibarıyla 110 dönümlük alanda kamulaştırma faaliyetini bitirdiklerini anlatan Korkut, "40 dönümlük alanı kaldı. Onunla ilgili olarak da şu an itibarıyla çalışmalarımız ivedi bir şekilde devam ediyor. Kaynak itibarıyla bir bölümünü Kalkınma Bakanlığı'ndan aldık, diğer bölümünü de kendi bütçemizden karşılıyoruz. 18 milyon lira civarında Kalkınma Bakanlığı'ndan alındı kamulaştırma bedeli olarak. Şu anda bizim harcadığımızla beraber 31 milyon lira. Önümüzdeki sene itibarıyla tüm alanı temizleyebilmek için yaklaşık 15 milyonluk bir kaynak daha ayırdık ve sürekli alımlar devam ediyor" diye konuştu.


Bölgenin bir açık hava müzesi konumuna geleceğini ifade eden Korkut, bölgenin hamam, türbe, sivil mimari örneği evleriyle kongre merkezi ve butik otelle turistlerin ilgisini çekeceğini söyledi.


Korkut, projenin tamamen kamulaştırma bittikten sonraki maliyetinin yaklaşık 50 milyon lira olacağını belirterek, "Bittiği zaman şehre de katkı sağlayacak bir proje. Çünkü Erzurum tarihi eserler açısından oldukça zengin bir bölge. Dolayısıyla da bizim dönemimizden önce fazla bir çalışma yok tarihi eserlerle ilgili. Üç Kümbetler'de de şu an kamulaştırma çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Bununla hem sivil mimari örneği dediğimiz evlerin restorasyonuna başlayacağız hem de diğer müştemilatlarla ilgili yapımlar da devam edecek" dedi.


Proje için önce kamulaştırma yapılması gerektiğini vurgulayan Korkut, taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu, kongre merkezi, butik otel gibi yeni yapılacak binaların da inşaatlarının yapılacağını söyledi.


Korkut, projede geniş bir rekreasyon alanı olduğunu ifade ederek, "Misafirlerimize eski Erzurum havası da solutmak istiyoruz. Faytonlar olacak, kışın atlı kızaklar devreye girecek" dedi.


Projede bazı problemler olduğunu dile getiren Korkut, şunları kaydetti:


"İmkanlarımız doğrultusunda yapılsaydı projenin yüzde 50'lik kısmı yapılmıştı. Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'nün de özen göstermesi lazım. Bu projeyi ötelememesi lazım. Projeyle ilgili olumsuzluk üretebilmek için ellerinden gelen bütün gayreti gösteriyorlar. Bazı sivil mimari örneği evlerimizde de ciddi tahribatlar oldu. Vatandaşlar altın aramak gibi eylemlerini gerçekleştirmek için tahribat yaptı. Bunun müsebbibi de onlar. Çünkü projeyi önünüze koyarsınız. Eksikliklerine bakarsınız. Bir yol haritası belirlenir. Bizim düşündüğümüz bu aksı hareketlendirecek faaliyetlerin dışında kendileri daha değişik alternatifler sunmalı. Uygulamaya geçersiniz. Çalışmayı engelliyor. İnşallah bu dönem itibarıyla 2017 yılında bu projeyi bitirmeyi hedefliyoruz."


Korkut, kentsel tasarım projesinin bir türlü geçmediğini aktararak, "Birtakım kişiler devreye girdi, o da olumsuz hava oluşturdu. Reddedilmiyor da böyle bir yaklaşım olsa eksikliğimizi tamamlarız. Kurul aynı zamanda yönlendirici de olmalı. Hızlı bir şekilde yapılması lazım. Erzurum'da iklim şartları ortada. Biz kurul karar verene kadar çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde tarihi eserlerin röleve ihalesine çıkacağız. Onları tekrar kurula göndereceğiz. Kuruldan onay gelirse de çalışmalar başlayacak" şeklinde konuştu.


AA


Geri Dön