06 / 05 / 2024

Çorum Redif Kışlası'nın restorasyonunu Bakanlık tamamlayacak!

Çorum Redif Kışlası'nın restorasyonunu Bakanlık tamamlayacak!

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının desteğiyle restorasyonuna başlanan Çorum'daki Redif Kışlası, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle tamamlanarak hizmete açılacak.



Çorum'un İskilip ilçesinde, Osmanlı döneminde askerlerin toplanma, eğitim ve sevk merkezi olarak kullanılan yaklaşık 150 yıllık Redif Kışlası'nın restorasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığınca tahsis edilecek 800 bin TL ödenekle bitirilecek.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Osmanlı döneminde Yeniçeri Ocağı kaldırıldıktan sonra dönemin 'Meclis-i Şura'sı tarafından ülke genelinde redif askeri kışlaları kurulması kararının ardından 19. yüzyılda Çorum'un İskilip ilçesinde inşa edilen kışla, restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırılacak.

İskilip Kaymakamlığınca hazırlanan ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) 'Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Yatırımlarına Mali Destek' projeleri kapsamında kabul edilen 2 milyon 895 bin TL bütçeli restorasyon projesi, bütçenin tamamlanaması sebebiyle çalışmalar durduruldu.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Redif Kışlası'nı ziyaret ederek son halini inceledi. Çiftçi, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığına ait binanın Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesinin ardından tahsis edilecek bütçeyle restorasyon çalışmasının tekrar başlayacağını belirtti.

Tarihi binanın restore edilerek yeniden eğitim merkezi haline getirilmesi için çalışmaların 2016 yılında başlatıldığını dile getiren Çiftçi, şu şekilde devam etti:

'2018 yılında restorasyon için ayrılan ödeneğin bitmesinden dolayı çalışma tasfiye edilmişti. Çatının tamamlanabilmesi ve zorunlu imalatların yapılabilmesi için 800 bin TL tutarında ilave kaynağa ihtiyaç duyuluyordu. Bununla ilgili iki kez Kültür ve Turizm Bakanlığına gidip ödenek talebinde bulundum. Burası şu anda Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli bir bina. Kültür ve Turizm Bakanlığından ödenek aktarılabilmesi için mülkiyetinin bu bakanlığa devredilmesi gerekiyor. Devir için çalışmalar devam ediyor. Bu süreç tamamlandığında kalan kısımlar tamamlanmış olacak.'

Mardin'deki eski askeri kışla gramofon müzesi oluyor!


Geri Dön