Çorum'da 7 bin 500 kişilik ayakkabı köyü kurulacak
Haangar Ayakkabı, nisan ayında Çorum'da 7 bin 500 kişinin istihdam edileceği `ayakkabı köyünün' temelini atacak
Haangar Ayakkabı nisanda Çorum'da dev bir yatırımın temelini atacak. 7 bin 500 kişinin istihdam edileceği `ayakkabı köyünün' 35 milyon TL'ye mal olacağını söyleyen Haangar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk, "Ayakkabıyı daha düşük fiyatla satabilmemiz ve Uzakdoğu ile aramızdaki yüzde 20'lik fiyat artışını kapatmak için teşvikli bölgelerde yatırıma ihtiyaç var" dedi.
Çorum'u ayakkabı konusunda üs yapmaya karar verdiklerini belirten Selçuk, "Çorum'u teşvikli iller arasında olduğu için ve İstanbul'a yakınlığı nedeniyle tercih ettik. Fabrika 130 dönüm arazide, 65 bin metrekare kapalı alanda iki yılda kademe kademe devreye girecek" diye konuştu. Fabrikada günlük 130 bin çift ayakkabı, günlük 370 bin çift terlik ve babet üretimi planladıklarını ifade eden Selçuk, "Tesis üretime geçtiğinde ayakkabı fiyatlarımızda yüzde 20-22 oranında düşüş olacak. Böylece Çin'le rekabetimiz sonlanacak" dedi.
7 bin 500 kişinin çalışacağı tesisin ihracata da yönelik faaliyet göstereceğini kaydeden Selçuk, nisan ayında temelini atacaklarını anlattı.
`Bizi AVM'lere almıyorlar'
Alışveriş merkezlerinde (AVM) mağaza açmak için girişimlerde bulunduklarını söyleyen Selçuk şöyle devam etti: "Bizi AVM'lere almıyorlar. Bunun nedeni ise diğer ayakkabı firmalarıymış. Fiyat rekabetinden dolayı bizi istemiyorlar. 13 liraya mal ettiğimiz ayakkabıyı 15 liraya satıyoruz. 2.90 liraya terlik sattık. 3.90 liraya babet satıyoruz. Diğer üreticilerden çok tepki aldık. Bu fiyata nasıl üretiyorsunuz diye soruyorlardı. Tüketiciden de tepki aldık. Ucuz olduğu için ya Çin malı ya da defolu ürün sanıyorlardı. Biz ayakkabı ithalatını engellemek için bu fiyatlarla satıyoruz. Yerli üretimi desteklemek gerekiyor. Şu anda 300 mağazamız var. Hedefimiz 3 bin mağazaya ulaşmak. Köylere kadar mağaza açacağız."
Tekstile girecek
Halihazırda günde 56 bin çift ayakkabı üretim kapasitelerinin olduğunu belirten Selçuk şunları kaydetti:
"Bu kapasitenin tamamını kullanmıyoruz. Günlük 23 bin adetlik üretimiz var. Hepsi satılıyor. Ayakkabıdan sonra tekstil sektörüne de yatırım yapacağız. Altı ay içinde sektörde üretim yapmaya başlayacağız. Haangar Kot adıyla yeni mağazalar açacağız."
Çinle rekabet edecek ayakkabının maliyeti 13 TL
Ayakkabı sektöründe 12-24 ay oranında vadelerin açıldığı, maliyetlerin yüzde 100'den fazla oranda vade farkıyla şiştiği bir çıkmaza girdiğini ifade eden Selçuk, "Tüketici ayakkabı fiyatlarında hak etmediği fiyatlarla karşılaşıyor" dedi.
Suni deri kullanıldığında kaliteli bir kadın ayakkabısının maliyetinin 13 TL'yi geçmeyeceğini belirten Alpaslan Selçuk, şöyle devam etti:
"9 pond, jurdan taban, suni deriden yapılmış bir kadın ayakkabısının maliyeti 13 lirayken gerçek deri kullanıldığında bunun maliyeti sadece 19 TL'ye çıkar. Bu maliyete sahip ayakkabıların 100 TL ve üzerine satılmasının ardında pek çok sebep var. Uzun vadeler, vade farkları, iki ay çalışıp dört ay tatil yapan sektörün ölü zaman maliyetlerini karşılamak için yapılan fiyat artışları ve günü kurtarma çalışmaları bunlar. 13 TL'ye mal olan ayakkabılar 29 TL'ye satılsaydı bugünkü ithalat tablosu olmazdı."
Ayakkabının maliyeti
Ökçe 0.80 kuruş
Neolit 0.60 kuruş
Çelikli taban 0.90 kuruş
Deri (suni) 1.15 kuruş
Varak astar 0.50 kuruş
Fort - bombe 0.40 kuruş
Aksesuar 0.50 kuruş
Saya dikim 1.50 kuruş
Montaj 2.25 kuruş
Diğer (kesim, temizleme, vergi, elektrik, vs) 4.40 kuruş
Toplam 13.00 TL
Eylem Türk / Milliyet